İKLİMSEL ÇERÇEVE

MİMARİ   20.04.2017

Diyarbakır Yenişehir Belediye Binası, temel prensip olarak yerel halkın kullanımına odaklanan tasarımıyla öne çıkıyor. Projede ise yeni bina için 2005 yılında açılan ulusal mimari proje yarışmasının kazananı Uygur Mimarlık'ın imzası var.

 

2016 yılında hizmete açılan 3 katlı yapı, kare plan şemasına sahip. Bu noktada zemin katta eyvan formundan yola çıkarak yaratılan avluda, yerel halkın rahatlıkla dolaşabileceği sosyal alanlardan bahsetmek mümkün. Ve yine bu katta, çapraz şekilde açılan boşluğun doğusunda çok amaçlı bir konferans salonu, batısında da vatandaşların günlük işlemlerinin yapıldığı belediye birimleri yer alıyor. Avluda düzenlenen sığ havuz ise mekanın mikroklimasına olumlu etki eden hem görsel hem de fonksiyonel bir eleman niteliğinde.

 

“Zemin kattaki boşluğun izi galerilerle 1. kata taşınırken katlar arası görsel ilişki de kurulmuş oldu. Bu boşluklar aynı zamanda, sıcak iklimde hava sirkülasyonu sağlayarak binanın serin tutulmasına yardımcı oluyor”

 

En son katta bulunan dairesel oturma planlı, camlarla çevrili, aydınlık meclis salonu, şeffaf ve katılımcı demokrasinin yansıması olarak yapının ağırlık merkezini oluşturuyor. Çalışma odaları, toplantı salonu ve yemekhaneye ise bu salonu çevreleyen koridorlardan ulaşılmakta.

 

Tasarım ekibi, cephelerde yer alan çalışma alanlarının dış yüzeyine dikey güneş kırıcılar yerleştirerek kolay iklimlendirilen bir yapı elde etmiş. Yapının cephesinde kullanılan çekiçlenmiş Marmara mermeri ise güneş ışınlarını yansıtmasının yanı sıra yumuşak görünümlü dokusu ile tüm binayı sarmakta.

 

Proje | Diyarbakır Yenişehir Belediye Binası

 

Lokasyon | Diyarbakır

 

İşveren | Diyarbakır Belediyesi

 

Tasarım | Semra Uygur - Özcan Uygur

 

Proje Ekibi | Necati Seren, Güliz Erkan, Emine Kirman, Hüseyin Atakan, Ebru Can Bilhan

 

Statik Proje | Danyal Kubin - Prota Mühendislik

 

Mekanik Proje | Hakan Yazman - Yazman Mühendislik


Elektrik Projesi | Kemal Ovacık - Ovacık Mühendislik

 

Çevre Düzeni | Can Kubin Promim Çevre Düzenleme

 

Yarışma | 2005 - 1. Ödül

 

Proje Yılı | 2012 - 2013

 

İnşaat Yılı | 2013 - 2016

 

İnşaat Alanı | 9.893 m²