İTÜ BİSİKLET EVİ

MİMARİ   08.08.2018

İTÜ Rektörlüğü'nün 2013 yılında çok aşamalı ve uzun soluklu bir proje olarak başlattığı "Yeşil Kampüs" çalışmaları kapsamında; tüm Ayazağa Yerleşkesi'nde yapılan bisiklet yolları ile beraber projenin en önemli ayaklarından biri olan "Bisiklet Evi" projesi, tüm İTÜ'lülerin erişebileceği bir alanda konumlanıyor. Yalın, basit ve hedefteki ürünün ön plana çıkması gibi çıkış noktaları benimsenen projenin tasarımı ise Ulaş Mimarlık'a ait.

Ekibe göre tasarım aşamasında yapının yer ile olan bağlantısı önemli bir çıkış noktası oluşturmuş; yerleşkedeki açık ve kapalı spor alanları, İTÜ Stadyumu, öğrenci otoparkı, festival alanı, yemekhane ve alışveriş birimleri gibi unsurların geçiş aksında bulunması birincil konu olmuş. Aynı zamanda açık spor alanı olarak kullanılan bölge ile festival alanı olan meydan arasındaki mevcut kot farkı ve set, projeye iki alanı birbirine bağlayan bir misyon yüklenmesini sağlamış. 

"Üst kot olan festival alanı, yapının bisiklet kiralama ve satışının yapıldığı mağaza ile ilişkilendirilirken, alt kot olan tenis kortları ve basketbol sahalarının bulunduğu alandan binaya yaklaşımda ise servis ve tamir hizmeti verilen fonksiyon konumlandı"

Bisiklet evini direkt kullanmayan insanların da geçebileceği açık merdiven, ahşap bir kabuk ile örtülmüş. Üstelik bu merdiven sayesinde üst kottaki otopark ve stadyum tarafından gelen yaya aksı ile alt kottaki kortlar ve yemekhane, alışveriş birimlerine de erişim sağlamış. Dolayısıyla merdiven yalnızca bisiklet evi kullanıcılarına değil, kampüsün düğüm noktalarından birinde sık kullanılan bir işlev yüklenmiş.

"Ahşap kabuk aynı zamanda alt ve üst kat girişlerinde saçak görevi görerek yapıya yaklaşımları daha tanımlı hale getirdi. Üstelik iç mekanda tavan ve duvarlarda devam eden bu kabuk, yapının sürekliliğine de katkı sağlamakta. Satış alanında ise bisikletlerin sergilemesi gibi işlevler düşünerek geçirgen bir cam vitrin tasarladık"

Yaklaşık 340 mkapalı alana sahip yapının etrafında, bisiklet kullanıcılarının dinlenip mola verebileceği, kendi bisikletlerinin bakımını yapabileceği bir de açık alan bulunuyor.

Proje | İTÜ Bisiklet Evi

Lokasyon | İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, İstanbul

Mimari Tasarım | Ulaş Mimarlık - Ulaş Kelle, Şafak Delice, Dilara Kelle

Proje Ekibi | Zeynep Karaer, Şima Coşkun

İşveren | İTÜ Rektörlüğü

Statik Proje | Susur Mühendislik

Mekanik Proje | Ferah Mühendislik 

Elektrik Projesi | TA Proje

Yüklenici | Seçkin İnşaat

İnşaat Alanı | 340 m2

Yıl | 2015



Sayfanın Başına Dön