KÜTLESEL GEÇİRGEN

MİMARİ   03.04.2018

Basın Ekspres Yolu üzerinde konumlanan Balance Güneşli projesi; konut, ofis ve ticaret fonksiyonlarını bir araya getiriyor. Tasarımda ise Avcı Architects ekibinin imzası var.

 

Balance Güneşli projesinde mevcut dokunun en belirleyici özelliği, Basın Ekspres Yolu boyunca akan Ayamama Deresi oldu. Dere ve yapı adaları arasında kalan yeşil alanın tasarıma katılması, taşkın alanındaki su öğeleriyle zenginleşecek nitelikli bir peyzaj alanı olarak kentle bütünleşmesi amaçlandı

 

Projede, zemin katlarda podyum ve üzerinde yükselen bir kuleden oluşan tipik tasarım yerine; ileride metronun gelmesi ve yeni iş merkezleriyle nitelikli bir ana yaya aksı olacak olan Taş Ocağı Caddesi'ni korunaklı bir kentsel meydan şeklinde düzenlenmiş giriş alanıyla davet eden ve merkezinde oluşturduğu sokak dokusuyla yayaları Ayamama Deresi peyzaj alanı ile bağlayan geçirgen bir yapı düşünülmüş. Aynı geçirgenliği komşu parsellerle de sağlayan proje, bu sayede sürekli yaşayan davetkar kamusal alanlar oluşturmuş. Bu sokakların etrafında da az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlanmış.

 

Sokakları oluşturan az katlı bloklarda ofis ve home ofisler yer alıyor. Bu sayede belirli bir saatten sonra terk edilen güvenliksiz bir yerleşim yerine, her daim yaşayan canlı bir mahalle dokusu oluşturuldu ve sosyal sürdürülebilirlik kriterleri göz önünde tutuldu

 

Projede, farklı yönlenimlere, farklı cephe hareketleri ve malzemeler ile cevap verilmiş. Böylece hem daha zarif bir kütle etkisi desteklenirken hem de çevresel etkiler dikkate alınıp sürdürülebilirlik ve verimli enerji kullanımı ön planda tutulmuş. Kuzeyde daha dolu ve taş kaplama yüzeyler, güneyde cam cepheler önünde ahşap güneş kırıcılar ile katmanlanan cephe, güneş enerjisinden kaynaklı ısı kazanımını en verimli şekilde kullanmayı hedeflemiş. Güney cephelerde yer alan kat bahçeleri ise doğal ısıtma ve havalandırma sağlarken cephede bir hareketlilik ve çeşitlilik oluşturarak yeşilin bina boyunca tırmanmasını sağlamış.

 

Proje | Balance Güneşli

Proje Tasarım | Avcı Architects

Yatırımcı | Şölen Çikolata

Lokasyon | Bağcılar - İstanbul

Tasarım Ekibi | Selçuk Avcı, Burak Ünder, Hande A. Yarımbıyık, Tuba Şehitoğlu, Ceren Beyazıtoğlu, Selin Gürel, Eftychia Papathanasiou, Sinan Günay

Mimari Proje Ekibi | Selçuk Avcı, Burak Ünder, Hande A Yarımbıyık, Tuba Şehitoğlu, Ceren Beyazıtoğlu, Selin Gürel, Eftychia Papathanasiou, Sinan Günay, Onur Tanık, Özge Öztürk, Tuğba Öztürk, Tolgahan Akbulut, Deniz Orçun, Tamer Aksu, Barlas Ertürk, Hürsel Sarıdağ

Proje Yöneticisi | Hasan Torunoğlu

İşveren | Yayla Yatırım Gıda İnş. San. İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.

Ana Yüklenici | Erkiz Mühendislik

Konsept Tasarımı | Avcı Architects

İç Mekan Projesi |  Şerbetçi Mimarlık

Peyzaj Projesi | DS Mimarlık

Uygulama Projesi |  Avcı Architects

Cephe Tasarımı |  Avcı Architects

Statik Projesi | Boztepe Yapı

Mekanik Projesi | Vemeks

Elektrik Projesi | Erk Proje

Altyapı Projesi | Köroğlu Mühendislik

Cephe Danışmanı | Preidemann

Yangın Güvenlik Danışmanı | Doç. Dr. Mustafa Özgünler

Zemin Etüdü | AZM Mühendislik

Proje Yılı | 2012 - 2017

İnşaat Yılı | 2015 – 2017

Arsa Alanı | 16.900 m²

Toplam İnşaat Alanı | 92.602 m²