GEÇMİŞE ATFEN

İÇ MEKAN   14.02.2017

İlk resmi oyun gösterimi 1920 yılında gerçekleşen ve şimdiye kadar Robert Kolej Oyuncuları, Amerikan Kız Koleji Drama Birliği ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları'na ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi Tiyatro Salonu, 8 aylık bir çalışma sonucunda yenilendi. Orijinal atmosferine sadık kalınarak seyir kalitesinin artırılması, fuayenin genişletilmesi ve kulislerin daha kullanışlı hale getirilmesi gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğu projede ise Halükar Mimarlık ekibinin imzası var.

 

Üniversitenin Robert Kolej olarak anıldığı zamandan beri, kimi zaman oldukça kapsamlı, çoğu kez de derme çatma eklemeler ve farklı düzenlemeler ile günümüze kadar gelen bir salon. Zamanın tüm izlerine, yüklü hatıralarına rağmen, fiziksel koşullar açısından hem oyuncuları hem de izleyicileri zorlayan… Ve Halükar Mimarlık'ın elinden çıkan son haliyle, özgün kimliğinden uzaklaşmadan 450 metrekarelik alana yayılan 176 kişilik seyirci kapasitesine sahip bir salon ile karşı karşıyayız.

 

Biraz detaya inelim! Projede öncelikle yapısal tehlikeler üzerine odaklanan tasarım ekibi, asma çatı arasına müdahale ederek yıllardır alçı bir asma tavan ve duvar kaplamaları ile bilinen salonda bu yüzeyleri ortadan kaldırmış. Bu müdahale sayesinde, mekanın karakteristiği olan yaklaşık 100 yaşındaki ahşap çatı ve çatı makaslarının sergilenmesi de mümkün olmuş. Ve elbette, iç mekanda yaşanan kayda değer genişleme ile düzeltilen görüş açısını da unutmamak gerek. Salonun atmosferini tanımlayan en önemli öğelerden olan ahşap koltuklar ise bakımdan geçirilerek kullanılmış. Teknik altyapı ve havalandırma gibi sistemlerin elden geçirildiği salonda, akustik tasarım Michael Nielsen tarafından gerçekleştirilmiş.

 

Yıllar boyu Robert Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi'nin kurumsal hafızasını muhafaza etmiş olan ve 1990 yılında hayatını kaybeden ekonomi profesörü Demir Demirgil'in adıyla anılmaya başlanan salonun yenilenmesinde kullanılan malzeme, renk ve dokular, geçmişin soluğunu bugüne taşırken günümüze ayak uyduran bir mekan yaratılmasına da imkan tanımakta.

 

Proje | Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu Yenileme Projesi

 

Lokasyon | Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs, Bebek, İstanbul

 

Proje Tasarım | Halükar Mimarlık

 

Tasarım Ekibi | Gamze İşcan, Bilge Kalfa

 

İşveren | Boğaziçi Üniversitesi

 

Akustik Danışmanı | Nielsen Akustik

 

Alan | 450 m² 

 

Proje Yılı | 2014

 

İnşaat Yılı | 2015 - 2016



Sayfanın Başına Dön