HİYERARŞİDEN UZAK

İÇ MEKAN   01.07.2019

Adını sıklıkla duyduğumuz GETİR, Türkiye’nin büyük startup’larından. Farklı kullanım senaryolarına uyum sağlayan genel merkezi, Etiler Doğuş Center’da bulunuyor. Projesi URBANJOBS tarafından tasarlanan mekan; yenilikçi, esnek ve samimi interaktif bir sosyal alan olarak tanımlanabilir. Üstelik ismi de tüm bu dinamizmi kanıtlar nitelikte: GETİR Headquarter Köy Meydanı.

1.200 çalışanla 2 kata yayılan çalışma alanı; kullanıcılarının dinlenebileceği, birbirleriyle iletişime kurabileceği, etkinliklerin ve toplantıların gerçekleştirilebileceği çok fonksiyonlu bir mekan. Startup ruhuna uygun şekilde, kurucular ve çalışanlar arasında herhangi bir hiyerarşik yapı bulunmuyor; dolayısıyla mekan düzenine de yansımıyor. Köy Meydanı’ysa 1.600 metrekarelik alanın yaklaşık 350 metrekaresine yayılıyor. Ortak çalışma alanlarının artırarak çalışanların birbirlerine vakit kaybetmeden, daha hızlı ve kolay bir biçimde ulaşabilmelerini sağlıyor, performanslarını olumlu yönde etkiliyor.

"350 m²’lik sosyal alanın kurucular ve çalışanlar aynı anda ve şeffaflık içinde kullanılacak olması, projenin çözüm gerektiren düğüm noktalarından biri oldu. Hem yöneticilerin özel görüşmelerinde gizliliğin sağlanabileceği hem de çalışanların kendilerini rahat hissedebileceği bir ortak zemin yaratabilmek için sosyal alanın 110 m²’lik bölümünde, zeminde kot farklılıkları yaratılarak oluşturulan platformlar aracılığıyla özel kullanım alanları elde edildi."

Platform alanı, hem oturma ünitelerinin düzeni hem de aydınlatmasıyla sürekli dönüşebilen bir dinamizme sahip. Böylece, mesai saatleri içinde çalışılabilen, sunumlar esnasında projeksiyon perdesinin açılıp kanepelerin kaldırılmasıyla sandalyelerin kurulabildiği bir sunum alanına dönüşebiliyor. Farklı kullanımlara uyum sağlayan açık ofis sistemi yapısı içerisindeyse, oturma ve depolama ünitelerinden bitkilendirmelere, aydınlatma tasarımından ses sistemine kadar tüm detaylar esnek bir düzene sahip.

"Çalışanların, potansiyel çalışanların ve ofisi ziyaret edecek olan iş birlikçilerin etkileneceği, GETİR’in genç, dinamik ve güçlü duruşunu sergileyecek bir mekan tasarımıyla yola çıkıldı.  Firmanın mevcut 70 deposunun bir kısmını ziyaret edilerek siparişin alındığı ilk andan teslimatına kadar olan tüm süreci gözlemleyerek işe başlandı."

Genel olarak malzeme ve renk seçimlerinde GETİR’in kurumsal kimliğiyle uyumlu bir yaklaşım sergileyen projede, 110 m²’lik toplanma alanı dışındaki tüm mekanlarda siyah, beyaz ve gri gibi nötr renk tonları öne çıkıyor.

Proje | GETİR Headquarter Köy Meydanı
Lokasyon | Etiler, İstanbul
İşveren | Getir Perakende Lojistik A.Ş
İç Mekan Tasarımı | URBANJOBS
Aydınlatma Tasarımı | ONOFF Lighting Design & Consultancy
Elektrik Projesi | Hızal Elektromekanik
Uygulama Projesi | Oğuz Bayazıt Mimarlık
Proje Yılı | 2018
İnşaat Yılı | 2018-2019
Toplam İnşaat Alanı | 1.600 m²



Sayfanın Başına Dön