OFİS 1905

İÇ MEKAN   15.08.2019

Her mimari pratik kendi sorularını da beraberinde taşır; sınırlarını genişletmek adına yeni ve yapılmamış yollar dener ve farklı disiplinlerle mümkün olduğu kadar koşutluk kurmak ister. Eğer ortada inşa edilecek bir yapıdan çok hatıralarla dolu ve kendi hafızasını taşıyan bir bina varsa, bir mimar yaratıcılığını nasıl ve ne kadar kullanabilir?

Fran Silvestre Arquitectos bu soruyu; ''Eski olanı yenilemenin müthiş bir zevki vardır; önce yapıyı anlamak, kirlerden ve artık kullanılamayacak olanlardan sıyrılmak ve mekanın ihtiyaçlarını belirlemek gerekir" diye cevaplıyor. 1905 yılında zamanının en öne çıkan mimarlarından biri olan Antonio Martorell tarafından tasarlanan bu ofis yapısı, Silvestre'nin minimal ama etkili dokunuşlarıyla tekrar fonksiyon kazanıyor. Tarihi Valencia mimari ekolüne ait 6 katlı bina bir firmanın genel merkezi olmak üzere yenileniyor ve eskiyi korurken yeni bir kimlik de ediniyor.

Giriş katından başlayarak tüm katların kendi tavan yüksekliği olduğu gibi bırakılarak mermer yüzeylere beyaz duvarlar eşlik ediyor. Geniş pencere açıklıkları ve gizli aydınlatmalarla hedeflenen şık, zarif ve asil görüntü tamamlanıyor. Merdiven üzerine yerleştirilen çatı penceresi, yapının gün boyunca doğal ışıktan yararlanmasına olanak tanıyor. İkinci, üçüncü ve dördüncü katlarda ofisler konumlandırılırken, beşinci katta toplantı odası ve altıncı katta da depolama alanı bulunuyor. Toplantı katının teras açıklığı, binanın karakteristik cephe detaylarından biri olan duvarlarla sınırlanıyor.

Fran Silvestre'nin beyaz geometri imzası Office 1905 binasında da ön plana çıkarak yumuşak, temiz ve yalın bir görüntü oluşturuyor. Böylece yapı, tarihi dokusunu kaybetmeden modern bir iç mimari yorum ile tekrar kullanıma sunuluyor.



Sayfanın Başına Dön