PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK
PLASTİKSİZ GELECEK

PLASTİKSİZ GELECEK

İNOVASYON   19.06.2019

Daha az çöp üretmek ve halihazırda üretilen çöpü de değerli bir nesneye dönüştürmek... Günümüzün çevresel hareketleri sanattan tasarıma artık her alanda aktif bir şekilde inceleniyor. Plastiğin %100 geri dönüştürüldüğü bir gelecek için markalar, tasarımcılar ve bilim insanları ortak çalışma içerisinde. Daha az plastik kullanmaksa tasarımdaki yeni trend.

Sürdürülebilirlik ve doğa dostu tasarım ilkeleri önderliğinde, yitirilen doğal kaynaklar, soyu tükenmekte olan bitki ve hayvan türleriyle küresel ısınmanın getirdiği tartışmalar yaşamın tüm alanlarında su götürmez tartışmaların birincil önceliği. Hal böyle olunca, moda tasarımı alanında da yeni malzemeler ve tasarım yaklaşımları başladı. Son dönemde özellikle ayakkabı markaları bu konuda ciddi adımlar attı. Birkaçına bakıyoruz. 

Adidas

2015 yılında çalışmalarına başladığını ve tamamen okyanus atıklarının geri dönüştürülmesiyle elde edilen ayakkabılar üreteceğini açıklayan marka, bu yıl FOOTCRAFT.LOOP'u tanıttı. FOOTCRAFT.LOOP basit bir koşu ayakkabısı. Ama içerdiği plastikler Pasifik Okyanusu'nun ortasında dönüp duran çöp girdabından dönüştürülüyor. Amacıysa basit; ayakkabı üretim süreçlerine odaklanarak daha az plastik kullanmak ve daha az atık üretmek. Bu sebeple Adidas, güçlü bir kimyasal olan ve plastiğin geri dönüştürülmesini zorlaştıran yapıştırıcıları üretim aşamasından çıkarıyor. Elde eğrilmiş ipliklerle dikilerek kalıbı çıkarılan ayakkabı, %100 geri dönüştürülebiliyor.  

Camper

Henüz tanışmadıysanız sizi vegan ayakkabı terimiyle tanıştıralım. Vegan ayakkabı üretiminden bahsederken bu trendi başlatan öncü firmalardan biri de Camper. Ananas yapraklarından üretilen Pinatex adlı malzemeyle tasarladıkları koleksiyonlar sayesinde, sürdürülebilirlik konusunu ayakkabı dünyasında çevreci bir algıya taşıyor. 

Hugo Boss

Pinatex malzemeyi tasarımlarına taşıyan bir diğer markaysa Hugo Boss. Herhangi bir hayvansal malzemenin kullanılmadığı erkek ayakkabı koleksiyonunda, renklendirme işlemi de tamamen bitki özlü pigmentlerin kullanımıyla yapılıyor.

Ecoalf

İspanyol ayakkabı firması Ecoalf, okyanus ve denizlerdeki atık malzemelerin geri dönüştürülmesinden elde ettikleriyle oluşturduğu tasarımları ön plana çıkarıyor. Shao sneaker koleksiyonunda kullanılan nehir ve deniz algleri esnek ve konforlu adımlar sunuyor.

Reebok

Petrol bazlı kauçuklara alternatif olarak geliştirilmiş koton ve mısırdan üretilen malzemelerle tasarladığı yeni sneakerıyla Reebok da vegan ayakkabı dünyasına adım atan firmalardan. Mısır ve keneotu yağıyla oluşturulan tabanın yanı sıra, ayakkabının üst kısmı da tamamen koton malzemenin kullanımıyla oluşturuluyor. 

Nemanti

Klasik İtalyan ayakkabı tasarım geleneğini vegan ayakkabı trendiyle birleştiren Nemanti, diğer markaların aksine yalnızca sneakerlar değil aynı zamanda kadınlar için topuklu ayakkabılar ve çizmeler de tasarlıyor. Kişiye özel vegan ayakkabı tasarımları da yapan firma, tasarımlarında keten, mumlu pamuk ve elma çekirdeklerinin işlenmesiyle elde edilen pamella adındaki suni bir deri bir malzeme kullanıyor. Nemanti, aynı zamanda vegan malzemelerin eşyalarda kullanmaya başlanıldıktan sonra tarımda yaratabileceği sorunlar üzerine de özel çalışmalar yürüyor. 

#Reebook #vegan #vegan tasarım #vegan ayakkabı #ayakkabı #Adidas #Nemanti #Camper #Hugo Boss #Ecoalf


Sayfanın Başına Dön