ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI
ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI
ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI
ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI
ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI
ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI

ÇAĞDAŞ BİR ÖĞRENME ORTAMI

MİMARİ   20.03.2021

Bülent Ergin Güngör liderliğindeki BG Mimarlık’ın ABD’li tasarım ortağı ARK-itecture ile birlikte hayata geçirdiği, mimaride ortak akıl ve çağdaş bir yaklaşım ile yapı tasarımında şeffaflık, iletişim, etkileşim ve esnekliği buluşturan Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Projesi uluslararası platformlarda iki ödüle layık görüldü.

Konsept mimarisi ARK, iç mimari tasarımı BG Mimarlık tarafından tamamlanan ve ekiplerin yürüttüğü ortak çalışmayla hayata geçirilen Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Projesi, 2020 yılında uluslararası platformlarda iki ödüle layık görüldü. Yenilikçi yaklaşımıyla, ülkemizde olduğu kadar yurtdışındaki mimarlık organizasyonlarda da övgüyle karşılanan proje, 1956’dan bu yana Amerika'da mimarlar ve endüstri ortaklarını bir araya getiren Amerikan Tescilli Mimarlar Derneği’nin(SARA), düzenlediği uluslararası SARA NY Design Awards 2020’de Onur Ödülü’nü aldı. Proje ayrıca, Güneydoğu Avrupa bölgesinin yaratıcılık ve iş potansiyelini keşfetmeyi; mimari, iç mekan, ürün ve moda tasarımı, ahşap ve yaratıcı turizm alanlarındaki mükemmelliğini tanımayı ve ortaya koymayı hedefleyen BigSEE’de Mimarlık Ödülü'nü almaya hak kazandı.

BigSEE’de, Güneydoğu Avrupa'da 21 ülke arasından yapılan seçimle belirlenen projeler, bölgedeki yaratıcılığın geldiği noktaya vurgu yapıyor. Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Projesi, 2020 Arkitera Mimarlık Yıllığında yer almasının ardından, dünyanın en çok ziyaret edilen mimarlık sitesi Archdaily'de yapılan “2020 Yılın Binası” seçkisinde de “Eğitim Yapıları” kategorisinde aday gösterildi.

Çağdaş bir öğrenme ortamı sunuyor

BG Mimarlık’ın ABD'li tasarım ortağı ARK-itecture ile birlikte ortaya koyduğu projesi Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, mimarların 2009 yılından beri üzerinde çalıştığı “ÖZÜ Çekmeköy Kampüs” projesinin en genç yapısı olma özelliği gösteriyor. Yoğun tasarım sürecinin ardından uygulaması da tamamlanan fakülte binası, geçtiğimiz akademik yılın başında genç tasarımcı adayları ile buluştu. Çağın gerekliliklerine ve değişen eğitim anlayışına uyum sağlayabilecek şekilde ele alınan yapı tasarımının ana karakterini şeffaflık, iletişim, etkileşim ve esneklik oluşturuyor. Açık loftlar şeklinde tasarlanan stüdyo ve ortak çalışma alanları, öğrenciler arasındaki görsel teması en üst düzeyde tutarak tamamen transparan, çağdaş bir öğrenme ortamı sunuyor ve peyzaj-bina-insan üçgeninde yeni etkileşimlere olanak tanıyor.

Tüm bina yaratıcı bir ifade alanı olarak ele alındı ve öğrenme alışkanlıklarının değişip dönüşmesine olanak sağlayacak esneklikte tasarlandı

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Projesi, özellikle batı cephesi ile farklılaşıyor. Ardında stüdyo alanlarının bulunduğu cephe, bu hacimlerin batı güneşinden korunarak, aynı zamanda kontrollü ışık alma ihtiyacına cevap verecek şekilde biçimlendi.  Korten ve bazalt gibi doğal görünümlü ve dokulu malzemeler, yapının karşısında konumlandığı orman manzarasıyla uyumlu bir ilişki sağlıyor. Yenilikçi yaklaşımını iç mekanlarında da sürdüren yapı, bütünüyle yaratıcı ifade alanı olarak ele alındı. Giriş lobisinden sirkülasyon alanlarına, tüm ortak hacimlerin sergileme, kritik ve öğrenme işlevleriyle kullanımına izin verecek şekilde kurgulanması fonksiyonel esneklik sunarken, öğrenme alışkanlıklarının değişip dönüşmesine de alan açıyor.

BG MİMARLIK Hakkında;

Mimar MSc. Bülent Ergin Güngör tarafından kurulduğu 1986 yılından bu yana süren mimari pratiğiyle BG Mimarlık global ölçekte ofis, yönetim, eğitim, kültür, konaklama ve karma kullanımlı büyük ölçekli yapılardan mağaza ve tek konut gibi küçük ölçekli yapılara kadar tasarım hizmetleri sunmaktadır. Gerek Türkiye’de gerekse Romanya’da önemli tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını üstlenen BG Mimarlık, 2009 yılından beri ARK ile sürdürdüğü tasarım ortaklığı ile önemli projelere imza atmaktadır.  Bu ortaklığın başlıca örneklerinden olan Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü projesi kapsamında 11 adet yapının uygulaması tamamlanmıştır.

ARK-itecture Hakkında;

Roger Klein tarafından kurulan ARK, New York'un çeşitli tasarım ofislerinde edinilmiş 20 yıllık bir birikimin son ürünü olarak 2012 faaliyetine başladı.  ARK'ın uluslararası alanda hayata geçirdiği tasarımları büyük ölçekli masterplan çalışmaları, eğitim yapıları, karma kullanımlı yapılar ve ticari yapıları içermekte ve müstakil yapılardan yüksek katlı ofis binalarına kadar farklı ölçeklerde çalışmalar sürdürmektedir.

#SARANYDesignAwards #ÖzyeğinÜniversitesi #CMmimarlık #BigSEE #ARK-itecture #BGMimarlık


Sayfanın Başına Dön