DİJİTAL KÜLTÜR VE MİMARLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE
DİJİTAL KÜLTÜR VE MİMARLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE
DİJİTAL KÜLTÜR VE MİMARLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE
DİJİTAL KÜLTÜR VE MİMARLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE

DİJİTAL KÜLTÜR VE MİMARLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE

MİMARİ   17.11.2020

Odağında mimari, tasarım ve dijital kültürün yer aldığı, Rotterdam’daki Het Nieuwe Instituut, her yıl olduğu gibi bu yıl da hayli yoğun bir program sunuyor. Odaklandığı alanlarda kapsamlı sergi, araştırma, atölye, sempozyum, yayın gibi çeşitli mecralarda içerik sunan enstitü, pek çok organizasyon gibi bu yılki programlarını pandemi şartlarına uygun bir şekilde sunmak zorunda kaldı. Şu anda kapalı olan ve programlarını çevrimiçi gerçekleştiren enstitünün bu ayki takviminde, Repositioning Architecture in the Digital / Dijital Ortamda Mimariyi Yeniden Konumlandırmak başlıklı bir sempozyum yer alıyor.

Dijital ortamdaki üretim, iş yapış şekilleri, dijital dünyada var olan ve sunulan bilginin ne anlama geldiği ve nasıl okunması gerektiği, bu dünyanın temsiliyeti, araçsallaştırdığı mecralar pek çok meslek pratiği tarafından uzun zamandır tartışılıyorken, mimarlık da elbette bu alanlardan biri. Het Nieuwe Instituut programında gerçekleşecek sempozyumda ise mimari ve dijital kültür arasındaki etkileşimin eleştirel incelemesinin, 1970'lerden günümüze gelen bir kapsamda ele alınması planlanıyor. Bu bağlamda, ‘Veri toplumu mimaride nasıl somutlaştı?’, 'Hangi yeni tipolojiler geliştirildi?’, ‘Yapay zeka hakkında ortaya çıkan tartışmada mimari nasıl bir rol oynadı?’ gibi sorular ortaya atılıyor.

Teknolojinin yeni gelişmeye bağladığı ve dijital kültürle ilgili hayallarimizin bugünküne göre daha sınırlı olduğu daha önceki dönemlerde, odağımızda ‘geleceğin’ toplumu için belirli veri toplama araçları, dijital standartlar ve otomatik sistemler tasarlamak vardı. Ancak teknolojinin öngörümüzün ötesinde bir hızla ilerlemesi ve minyatürleşmesi, pek çok alanda olduğu gibi, mimarlık ve kentsel tasarım alanında da büyük değişikliklere neden oldu. Sempozyumda bu etkiler ve olası gelecek senaryoları, yapılar, arşivler, çeşitli ağlar, konseptler ve görsel kültür mecraları üzerinden tartışılacak.

25-26 Kasım tarihlerde çeşitli seminer ve sunumlarla gerçekleşecek olan Repositioning Architecture in the Digital / Dijital Ortamda Mimariyi Yeniden Konumlandırmak başlıklı konferans programındaki oturumlardan bazılarında; dijital öncesi dönem ve dijital alandaki erken dönem mimari gelişmeler, uluslararası mimarlık ofisi MVRDV’nin kendi arşivinin örnek vaka olarak inceleneceği dijital arşivleme, Berlin’de yaşayan fotoğraf ve film yapımcısı Armin Linke’nin teknolojik ve kentsel çevremizin dönüşümlerini, sürekli etkileşimin farklı bir alanı olarak analiz ettiği işi katılımcılarla paylaşılacak.

Etkinlik programı için: https://jaap-bakema-study-centre.hetnieuweinstituut.nl/en/activities/repositioning-architecture-digital

#Het Nieuwe Instituut #dijital #mimarlık #dijital kültür #sempozyum


Sayfanın Başına Dön