KÜTLESEL HAREKET

MİMARİ   09.05.2019

LOT Studio tarafından tasarlanan Sancaktepe İşitme ve Konuşma Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2018 yılında tamamlandı. Proje, birincil kullanıcısı olan engelli çocukların kendilerini izole bir mekanda hissetmemeleri sağlayarak rehabilitasyonun ilk adımı olan "kendini farklı - eksik hissetmeme" ilkesini mekanda da ifade etmeyi amaçlıyor.

Proje alanı, 4980 m² Belediye Hizmet Alanı - BHA ve 4004 m² park alanı olarak iki parselde yer alıyor. Bu noktada, tasarlanan tesisin BHA içinde bulunurken alan bütünlüğü açısından iki parselin birlikte ele alındığını söylemek mümkün. 

"Projede; 2324 m² yerüstü, tek kat eğitim ve yönetim birimlerinin olduğu kütle, altındaki kısmi bodrumda ise teknik hacim, sığınak ve destek birimlerinden oluşan 360 m² alan bulunuyor" 

Proje yerleşiminde, arazinin batı bölümün mevcut imar planlarından gelen kuzey - güney aksındaki yeşil alan gelişimi sebebiyle park alanı olarak kalmış; böylece binanın, arazinin doğu bölümüne yerleşimine karar verilmiş. İmar planlarındaki revizyon ile bu bölge BHA olarak tanımlanmış. 

"Proje, yaklaşım olarak yanındaki park ile bir bütün olma gayesi taşıyor; çocukların en güvenli şekilde dış mekanda oynayacağı avlu formu ile parkla iletişim kurma çabasının uygun birleşimi olarak parka doğru açılan bir U formu ortaya koyuyor"

Yapının giriş aksının kuzeyinde, bahçeyle ilişkili eğitim birimleri, güney kanadında ise yönetim, görüşme odası, yemekhane ve çok amaçlı salon yer alıyor. Nispeten büyük hacimler (çok amaçlı salon, yemekhane, spor salonu, kapalı oyun alanı, iç bahçe) dışardan da algılanacak şekilde daha yüksek ve eğimli çatısı olan kütleler olarak öne çıkıyor. Ve böylece yapı, tek katlı olmasına rağmen 3. boyuta hareket veren, çocukların ilgisine mazhar dinamik bir kimliğe bürünüyor.

"İç avluyu saran pergola sayesinde güneş ışınlarından korunma amaçlandı, park ile yapıyı ayıran kanopi ise kamusal ile yarı kamusalı birbirinden ayıran psikolojik bir bariyer olarak düşünüldü"

Projenin tüm eğimli kütlelerinde, geri dönüşebilir bir malzeme olan çinko, cephe ve çatı malzemesi olarak kullanılmış. Ek olarak gerek yapının yeşil alanlarla olan ilişkisi, gerek malzeme ve ışık kullanımıyla, çocukların sürdürülebilirlik kavramıyla genç yaşta tanışmasına olanak sağlaması amaçlanmış.

"Sancaktepe İşitme ve Konuşma Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, park alanından asgari alan alarak aynı zamanda kamuya açık bir park olarak da bütün bölge halkına hizmet vermeyi hedefliyor"

Proje | Sancaktepe İşitme ve Konuşma Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Lokasyon | Sancaktepe, İstanbul
İşveren | İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Üst Yapı Projeler Müdürlüğü
Proje Ofisi | LOT Studio
Tasarım Ekibi | Erkan Akan, Volkan Taşkın, M. Hakan Akaydın
Mimari Proje Ekibi | Erkan Akan, Volkan Taşkın, M. Hakan Akaydın
Yardımcı | Tuba Kara, Özge Meriç
Ana Yüklenici | Tümaş Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş.
Alt Yüklenici | LOT Studio
Konsept Tasarımı | LOT Studio
İç Mekan Projesi | LOT Studi
Uygulama Projesi | LOT Studio
Cephe Tasarımı | LOT Studio
Mobilya Tasarımı | LOT Studio
Proje Yılı | 2015 - 2016
İnşaat Yılı | 2017 - 2018
Arsa Alanı | 4980.13 m²
Toplam İnşaat Alanı | 2683.55 m²



Sayfanın Başına Dön