MİLATTAN ÖNCEKİ SESLER
MİLATTAN ÖNCEKİ SESLER
MİLATTAN ÖNCEKİ SESLER
MİLATTAN ÖNCEKİ SESLER

MİLATTAN ÖNCEKİ SESLER

MİMARİ   23.09.2020


Eğer Stonhenge, tüm eksik parçalarıyla yerinde dikiliyor olsaydı, içine girdiğinizde ancak içeridekilerin sesini duyabilirdiniz. Dışarıda kalanlarınsa sizin sesinizi duyması imkansız olurdu. Her bir taşın 20 tondan ağır olduğunu düşünürsek, bu mühendislik harikasının ne amaçla ve hangi kadim bilgiyle böyle akustik bir mimariye sahip olduğuna uzmanlar şöyle bir tahminle yaklaşıyor: Ses yalıtımı. 

4 bin yıldan önce inşa edilen Stonehenge’in akustiği üzerine bir çalışma yapıldı. Manchester’da bulunan Salford Üniversitesi’ndeki akustik mühendisleri, 1:12 akustik ölçekli modelle, milattan önce 2200 dolaylarında 157 taşla inşa edilen orijinal anıtta sesin nasıl yankılanacağı üzerine yoğunlaştı.

Alanın lazer taramaları kullanılarak, üç boyutu yazıcı ve özel dökümle yeniden oluşturulan 157 adet taş monolit üzerinden çalışıldı. Elbette anıtta kullanılan taşların akustik özellikleri de elbette öz önünde bulunduruldu. Kendi frekansından 12 kat fazla çıkan seslerle çalışılan modelden elde edilen sonuca, yazının başlangıcında değindik. Peki, ses yalıtımı amacı güden bir yapının içinde ne yapılıyor olabilir? İşte bu bir soru işareti.

#mimari #stonhenge #taş #akustik ölçek #ses #tarih #ses yalıtımı


Sayfanın Başına Dön