SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI
SINIR DUVARLARI

SINIR DUVARLARI

MİMARİ   12.09.2021

2000 yılında dünya üzerinde 16 sınır duvarı varken bugün bu sayı 90.

Türkiye-Suriye sınırındaki duvar 837 km. 

Avrupa kıtasındaki sınır duvarlarının toplamı 1000 km.

Hindistan sınırlarının %43’ünü kaplayan duvarın uzunluğu 6.540 km. 

Ve dünyada her 10 kişiden 6’sı duvarların arkasındaki bir ülkede yaşıyor. 

(Kaynak: Gazete Oksijen)

Sınır duvarlarıyla ilgili rakamlar çarpıcı. Dünya üzerinde politik çalkantılar, savaş, kıtlık, yoksulluk, küresel ısınma kaynaklı iklim sorunları, çevre felaketleri ve doğal afetler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen göçler çoğaldıkça bazı ülkelerdeki sınır duvarı hareketliliğinin yoğunlaştığı gözlemleniyor. Duvarlar uzuyor ve yükseliyor… Hatta sınır duvarı uzunlukları, bir zamanlar uzaydan görünüyor olmasıyla dikkat çeken ve romanlarda filmlerde kendine yer bulan Çin Seddi ile yarışacak boyuta ulaştı. 

Sınır duvarları bir olgu ve fiziki yapı olarak, politik, coğrafi, sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve elbette mimari olarak pek çok alandaki uzmanların üzerine çalıştığı önemli meselelerden biri. Mimari ve tasarım bağlamında sınır duvarları üzerine yapılan son yılların çarpıcı projelerinden biri, Amerika-Meksika arasında geçici olarak kurulan pembe tahterevalli idi. Rael San Fratello mimarlık stüdyosu tarafından gerçekleştirilen ‘Teeter-totter wall’  bu ülkeleri ayıran sınırın iki tarafındaki çocukları, oyun parklarında alışık olunan bir tahterevalli ile birbirlerine bağlıyordu. 2019 Temmuz’unda yaklaşık 40 dakika kadar sınıra yerleştirilen iş, o zaman oldukça tartışma yaratan dönemin ABD Başkanı Trump’ın sınır projesi karşısında, sınırda bir tür birlik duygunu gözler önüne sermekti. Tahterevalliyi oluşturan tahta çıtalar sınırın her iki tarafındaki ekipler tarafından yerlerine yerleştirildi. Stüdyonun kurucularından Virginia San Fratello, verdiği bir röportajda ‘oyunun bir direniş eylemi olabileceği’ görüşünden hareket ettiğini paylaşmıştı. Proje Londra Tasarım Müzesi tarafından Yılın Tasarımı (2020) seçilmişti. 

Bu işi gerçekleştiren Rael San Fratello mimarlık stüdyosunun diğer kurucusu Ronald Rael, aynı zamanda, ‘Borderwall as Architecture (2018)’ kitabının yazarı. Amerika-Meksika arasındaki sınır için bir manifesto niteliğindeki kitap, iki ülkeyi ayıran yaklaşık 1050 km’lik fiziksel bariyerin ne olduğu ve ileride ne olabileceğine dair bir inceleme. Ve ‘hem duvara karşı bir protesto hem de geleceği hakkında bir projeksiyon’ olarak tanımlanıyor.

 

#RaelSanFratello #Teeter-totterWall #VirginiaSanFratello #Borderwallas Architecture


Sayfanın Başına Dön