SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT VE ÇOCUK
SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT VE ÇOCUK
SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT VE ÇOCUK
SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT VE ÇOCUK

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT VE ÇOCUK

MİMARİ   31.01.2021

UNDP tarafından yayınlanan ‘Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları’ raporunda ‘2050 yılına kadar 6,5 milyar insanın kentlerde yaşayacağının ve bunun dünya nüfusunun üçte ikisi olduğunun’ altı çiziliyor. Ve ‘kentsel alanların inşa ve yönetme biçimleri önemli ölçüde değiştirilmezse sürdürülebilir, eşitlikçi bir kalkınmanın başarılamayacağı’ belirtiliyor. Raporda tanımlandığı gibi ‘kentleri sürdürülebilir kılmak, erişilebilir ve güvenli konut ve toplu taşıma sağlamak, kamusal yeşil alanlar yaratma ve kentsel planlama ve yönetimi hem katılımcı hem de kapsayıcı olacak şekilde iyileştirmek’ anlamına geliyor. Bir diğer rapora göre de, sürdürülebilir kentler, ‘değişim ve gelişimin devamlılığını sağlamak amacıyla sosyo- ekonomik çıkarların çevre ve enerji ile ilgili kaygılarla uyumlu hale getirildiği kentler’.

Bu tanımlar üzerinden düşünüldüğünde kentlerin geleceği eşitlikçi, katılımcı ve kapsayıcı olacaksa, hem insan ışı canlıların bu ekosistemin içindeki yerleri dikkate alınmalı, hem de farklı yaş gruplarındaki bireylerin ihtiyaçlarına uygun, ekonomik, çevreci ve erişilebilir çözümler üretilmeli. 2019 Mart ayından beri İstanbul'un farklı semtlerinde kurulan seyyar oyun parklarından oluşan "HOP" projesi bu bakış açısına bir örnek olabilir. Tüm dünyada 0-3 yaş için çalışan Bernard van Leer Vakfı'nın Kent95 programı kapsamında Superpool ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle hayata geçen bir seyyar oyun parkı uygulaması olan HOP’un Seyyar Oyun Parkı Düzenleme Kılavuzu geçtiğimiz aylarda basıldı.

HOP ilk olarak 19 Mart 2019 tarihinde Beyoğlu Belediyesi'ne ait Tophane Halı Sahasında düzenlendi. Daha sonra Sarıyer, Avcılar, Ümraniye'de gerçekleştirilen HOP, karantina öncesi ve sonrası farklılaşan uygulamalarıyla çocuklar için farklı durumlara uygun oyun fikirleri sunmayı hedefliyor. Basılan yapım kılavuzu ile birlikte bundan böyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ve Sosyal Hizmetler birimlerinin liderliğinde gerçekleştirilecek olan HOP’ların ihtiyacı olan bilgilere kolayca erişilebilecek.

HOP’un odağında özellikle kentte yaşayan çocukların geniş veya dar alanlarda görmeye alışık oldukları standart salıncak, kaydırak gibi oyun parkı malzemelerinin ötesinde, daha deneysel oyunlar kurmaya açık, tanımsız oyun alanlarının üretilmesi var. Bu doğrultuda seyyar oyun parkının nasıl kurulacağının anlatıldığı kılavuzda, karton kutu, kumaş, ip gibi basit malzemelerle ve pratik şekilde kurulabilen oyun alanları yapabilmek için bilgiler yer alıyor. Çocukların bu malzemelerle kendi istedikleri alanı yaratmaları ve istedikleri oyun ekipmanlarını yaratmaları destekleniyor. Bu süreçle kent içinde pek çok alan, deneysel oyunlara açık daha özgür oyun alanlarına dönüşebiliyor.

* HOP Seyyar Oyun Parkı Kılavuzu’nu edinmek isteyenler sosyal medya hesaplarından veya office@superpool.org adresinden Superpool ile iletişime geçebilir.

#kent #sürdürülebilirlik #sürdürülebilir kent #istanbul #oyun #oyun alanı #Superpool #yerel yönetimler


Sayfanın Başına Dön