Topraktan Cepheye

MİMARİ   21.09.2014

Doğa içine karışmanın en şiirsel yolu, binayı yeraltına saklamak değil, doğal malzemeler kullanmak. Norveç’in kuzeyindeki Vestfold sahillerinde konumlanan bu yazlık ev, ölçeği, formu ve malzeme kullanımıyla kendini doğanın parçası haline getirmeyi başarıyor.

Jarmund/Vigsnæs AS Architects’in tasarladığı alçak ve boylamasına uzanan yapı, parçalara ayrılarak çevresindeki tepelerin formunu alıyor. Üzerinde konumlandığı kayaların patlatılarak parçalarının cephede kullanılması ve sürdürülebilir yollarla elde edilen benzer tondaki ahşabın da ona eşlik etmesiyle yapı, olduğu yerle arasındaki aidiyeti güçlendiriyor. Çevredeki kayalara ucu ucuna dokunan düzensiz geometrinin de bu aidiyet hissindeki payı yadsınamaz.

Fotoğraflar: Nils Petter Dale



Sayfanın Başına Dön