Aydınlatmanın Estetik Boyutu
Aydınlatmanın Estetik Boyutu

Aydınlatmanın Estetik Boyutu

TASARIM   22.03.2016

2016 yılı ile birlikte iş yaşamındaki 25. yılını kutlayan TEPTA Aydınlatma, tüm yıl boyunca düzenlenecek bir seminer dizisi ile, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek bir ışık sergisine ev sahipliği yapacak. İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleştirilecek sergi, 18 Ekim 2016 tarihinde kapılarını açacak.

“Başlangıçta her şey karanlık ve soğuktu.” 

Alman filozof Immanuel Kant’ın,1755’te öne sürdüğü “bulutsu hipotez”in ilk sözleri, ışık öncesi evreni tarif ediyor. İnsanlığın çıplak gözle görebildiği en büyük, en gizemli ve en güçlü ışık kaynağı olan güneşten önce hayat yoktu; ışıksız bir yaşam insanlık için mümkün değil. Mekânlarımıza yaşam, sıcaklık katan aydınlatma alanı bugün tasarım, mimarlık ve inşaat sektörlerinin en temel konusunu oluşturuyor. Aydınlatma teknik bir konu olduğu kadar estetik bakımdan da büyük önem taşıyor.

Küratörlüğünü Almanya’dan UBL ve Brandi Institute’un kurucu direktörü, ışık tasarımcısı Ulrike Brandi’nin üstleneceği bu sergi içerisinde Aqua firması ile Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu, Lasvit firması ile Emre Arolat ve Tanju Özelgin işbirliğinde bulunacak. Önder Kaya ve Bilgehan Şenel’in TEPTA markası için özel çalışmalara imza atacağı sergide ayrıca Hollanda’dan Brand van Egmond adına heykel sanatçısı William Brand ve Catellani & Smith adına, İtalyan sanatçı Enzo Catellani de katılımcı olacak.

Serginin açılışında çalışmalarını Los Angeles’ta sürdüren medya sanatçısı Refik Anadol’un bir yerleştirmesi davetlilere sunulacak. Sergi süresince sergi katılımcıları ile gerçekleştirilecek bir sohbet programı ve üretim süreçleri başta olmak üzere, aydınlatma alanındaki filmlerden oluşan bir film seçkisi de izlenebilecek. Sergi kapsamındaki diğer yapıtlar ve sunumlar, kuratörün belirleyeceği kavramsal çerçeve ve seçimleri doğrultusunda şekillenecek.

#tepta aydınlatma #ışık sergisi #tasarım #istanbul modern sanat müzesi #Refik Anadol #Türkiye


Sayfanın Başına Dön