KURUMSAL DİNAMİK

İÇ MEKAN   11.11.2016

Zihinsel, yönetsel ve tasarımsal açıdan ele alınan ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü, Maslak'ta 12 katlı bir binanın tamamına dağılıyor. Mevcut binanın yenileme sürecine, 1000 çalışanın ofis ortamından beklentilerini analiz etmek amacıyla bir atölye çalışması ile başlanan projenin tasarımı ise Bakırküre Mimarlık'a ait.

 

Atölye çalışmasında yapılan anketlerde, katılımcıların önemli bir kısmı mevcut ofisteki masa düzeni, renk tonları ve mekansal organizasyondan memnun olmamanın yanı sıra toplantı odalarının sayılarını ve kurgularını yetersiz buluyordu. Çalışanların dörtte üçü odaklanmak için yalnız kalabilecekleri mekanlara ihtiyaç duyuyor, %90’ı ise gün içinde farklı mekanlarda çalışabilmek istiyordu. Her 4 kişiden 3’ü ofis aydınlatmasından memnun değilken, 10 kişiden 9’u mevcut havalandırmayı yetersiz buluyordu. Çalışanların büyük bir kısmı gün içinde baş ağrısı, bel ve sırt ağrıları, yorgunluk gibi sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Atölyenin bir başka çarpıcı sonucu ise hiyerarşi üzerineydi. Yüz yüze yapılan görüşmelerde, yöneticiler de dahil olmak üzere çalışanların neredeyse tümü, ayrı bir oda ya da daha büyük bir masa gibi mevki göstergelerini yalnızca alan kaybı olarak gördüklerini ve birlikte çalışmayı tercih ettiklerini belirtti”.

 

Atölye çalışmasında elde edilen tüm bu verilerin, Bakırküre ekibinin tasarım sürecini biçimlendiren faktörler olduğunu söylemek mümkün. Peki neler mi oldu?

 

“Kurumun dinamik kimliği, genel müdürlük binasının her köşesinde hissettirilmeye çalışıldı. Direktör ve genel müdür yardımcısı odaları, hakimiyeti sağlamak adına açık ofislerin kat köşelerinde yer aldı. Çalışma üniteleri gün ışığından maksimum düzeyde yararlanabilmek için cephe önlerine yerleştirilirken, toplantı odaları bu kritere daha az ihtiyaç duyulacak alanlarda konumlandırıldı.  Mevcut yapının sahip olduğu çekirdek korunarak bu alana ofis çalışanları için kolay erişilebilir destek üniteleri ve sosyal alanlar yerleştirildi. Mevcut ofiste var olan çalışma istasyonları yerine birlikte çalışmaya imkan veren ‘shared-desk’ler tercih edildi. Her çalışana günlük çalışma alanını yaratma özgürlüğü verilerek, aynı masa ve sandalyede çalışma monotonluğu ortadan kaldırıldı. Çalışanlar laptop’larını alarak istedikleri masada çalışma özgürlüğüne kavuştu. Tüm internet bağlantıları kablosuz sağlanarak, kablo kirliliği ortadan kaldırıldı.”

 

Sağlıklı bir çalışma alanı için hava kontrol nozullar, enerjisi yüksek bir ofis için motivasyon artırıcı detaylar… Mevcut çalışma düzeninde günün yalnızca 1 saati etkin olarak kullanılan yemekhanenin ise eklenen dinlenme - okuma alanı, kış bahçesi, basketbol sahası, toplantı alanı ve konferans salonu ile adeta binanın kalbi haline dönüştüğünü söyleyebiliriz.

 

Proje | ING Bank Genel Müdürlüğü

 

Lokasyon | Maslak, İstanbul

 

Mimar | Gürhan Bakırküre

 

Proje Ekibi | Doruk Soyal, Kader Doğru, Samprie Chatziachmet

 

İşveren | ING Bank

 

Yüklenici | Bakırküre Mimarlık

 

İnşaat Alanı | 20.000 m²

 

Proje Yılı | 2015



Sayfanın Başına Dön