BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE
BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE

BEHRUZ VE ALTUĞ ÇİNİCİ ÜZERİNE

MİMARİ   15.10.2021

Behruz Çinici, 1932 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. 1949 yılında Vefa Lisesi’ni, 1954 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Mezuniyetinden sonra İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehircilik kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başladı ve 1962 yılına kadar akademik görevlerini sürdürdü. Altuğ Çinici ise 1936 yılında doğdu. İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi.

Behruz Çinici akademik görevi esnasında çok sayıda ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmalarına katıldı. Bu yarışmalarda çeşitli derecelere girerek pek çok ödül aldı. Behruz Çinici Yalıtım Dergisi’nin 47. Sayısında (Mart-Nisan 2004) verdiği röportajda eşi Altuğ Çinici’den ve yarışmalardan şöyle bahsediyor: “İTÜ Şehircilik Kürsüsü’nde asistandım, ayrıca Maçka Teknik Okulu’nda yapı dersleri verdim sekiz yıl. O zamanlar eşim Altuğ da öğrencimdi. Sert bir asistan olduğumu da halen söyler. Altuğ ile 1960 yılında evlendik. Bu arada da çeşitli konkurlara giriyorduk.”

Behruz ve Altuğ Çinici çiftinin ödül aldıkları önemli yarışmalardan biri ODTÜ Kampüsü yarışmasıydı. Yirmi beş proje arasından birincilik ödülüne layık görüldüler. Yarışmayı kazanan projenin, Ankara’da uygulamasına başlanacağı için Behruz ve Altuğ Çinici çifti de Ankara’ya taşındılar. Behruz Çinici, yarışmaya hazırlanma, yarışmayı kazanma ve İstanbul’dan Ankara’ya taşınma olayından yine Yalıtım Dergisi’nin 47. Sayısında (Mart-Nisan 2004) verdiği röportajda şöyle bahseder: “ODTÜ konkuruna da eşim Altuğ ile birlikte girmeye karar verdik. Etiler’deki evimizde devamlı çalışıyorduk. Gece üçte elemanları dağıtıyor, sabah sekizde yeni gelen gündüzcüleri işe koyuyordum ve oradan üniversiteye gidiyordum. Altuğ ekibin başında duruyordu. Kazandığımızın haberini ise bir gece Vedat Dalokay iletti bize. ODTÜ konkurunu kazandığımız zaman ben 29, Altuğ Hanım da 25’lerindeydi. Altuğ’a, İstanbul’u bırakıp işimizin başına Ankara’ya gitmemiz gerektiğini söyledim. Üniversitedeki görevlerimden ayrıldım. 1962’de işimin kalfalığına başladım. Arazi üzerinde ilk etüd ve incelemelerimizi yaptığımızda o bölge bir bozkırdı.”

22 Kasım 1961'de ODTÜ’de rektörlüğe gelen Kemal Kurdaş'ın yaptığı ilk çalışmalar yerleşke ile ilgili oldu. Yarışmayı kazanan mimarlar Behruz ve Altuğ Çinici ile 23 Kasım 1961'de görüşen Kurdaş, çalışmaların hızla başlamasını istedi. İlk aşamada Mimarlık FakültesiFen-Edebiyat Falültesi'nin laboratuvarları, rektörlük binası ve kafeteryanın ilk bölümü ile iki yurt binasının planları hazırlandı.  ODTÜ proje çalışmalarını mesleki denetimiyle birlikte 18 yıl boyunca sürdürdüler.

Çinici Mimarlık, 1963 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüs projesi ve uygulamasını gerçekleştirmek üzere Altuğ ve Behruz çinici tarafından Ankara’da kuruldu. Bu tarihten itibaren firma, eğitim ve üniversite yapıları başta olmak üzere, konuttan çeşitli devlet yapılarına kadar uzanan çok geniş bir alanda faaliyet göstererek, proje ve uygulama faaliyetlerinin yanı sıra bazı yapı tekniklerinin Türkiye’deki uygulamalarına öncülük etti (çıplak-beton ve prefabrik beton panel uygulamaları gibi), yarışma projeleri ve araştırma çalışmaları gerçekleştirdi.

Çinici Mimarlık ofisi, ulusal ve uluslararası alanlarda önemli ödüllerin sahibi oldu; bunlar arasında 1985 Simavi Vakfı ve 1986 İş Bankası ödüllerini, 1994 – 4. ulusal mimarlık ödülünü ve TBMM Camii proje ve inşaatı dolayısıyla verilen 1995 Ağa Han Ödülü’nü saymak mümkün.

Altuğ ve Behruz Çinici tarafından tasarlanan bazı yapılara göz gezdirelim.

ODTÜ

Behruz ve Altuğ Çinici tarafından ulusal mimari proje yarışması sonucunda tasarlanan ODTÜ kampüsü projesi Türkiye’de gerçekleştirilen ilk planlı ve geniş kapsamlı uygulamadır. Binaların çoğunluğu Brütalist bir eğilim sonucu çıplak beton tekniği ile inşa edilmiştir.

Kampüs alanı 45.000 dekar (4500 hektar), orman alanı ise 30.430 dekar (3043 hektar) büyüklüğündedir ve Ankara'nın merkezinden 20 km uzaktaki Eymir Gölü'nü de içine almaktadır.

İlk tasarlanan ve inşa edilen yapıların başında Kapalı ve Açık Yüzme Havuzları (1961), Kreş (1961), Teleskop Binası (1961), Öğrenci Merkezi (1961), Bilgisayar Mühendisliği Binası (1980), Mühendislik Fakültesi Laboratuvarları (1980), Fen - Edebiyat Fakültesi (1980), İdari İlimler Fakültesi (1980) ve Mimarlık Fakültesi (1980) gelmekte. 

ODTÜ, Türkiye'de ilk defa bütün altyapı hizmetlerinin (elektrik, ısınma, iletişim, su) toprak altından verildiği projedir.

   

Burhaniye Ar-Tur Tatil Köyü

Burhaniye Ar-Tur Tatil Köyü, 2.165.000 m2 lik bir alana kurulmuş, Balıkesir’e 2 saat, İzmir’e 2,5 saat, Ayvalık’a 20 dakika mesafede Avrupa’nın ikinci büyük tatil köyüdür. 2.000 ortaklı AR-TUR turizm endüstrisi anonim şirketinin Balıkesir Gömeç'te kurduğu ARKENT (Burhaniye Ar-Tur) tatil köyü Altuğ Çinici ve Behruz Çinici tarafından 1970 yılında tasarlandı ve 1972 yılında inşa edildi.

Atalay Apartmanı

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki 5 katlı Atalay Apartmanı Altuğ ve Behruz Çinici tarafından tasarlandı.

Kaan Çorbacı

#BehruzÇinici #AltuğÇinici #ODTÜ #ÇiniciMimarlık


Sayfanın Başına Dön