CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN
CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN

CENGİZ BEKTAŞ'IN ARDINDAN

MİMARİ   31.03.2020

Türkiye mimarlık ortamına çok boyutlu katkılarda bulunan, sayısız önemli yapıya imza atan Cengiz Bektaş'ı farklı dönemlerde tasarladığı 5 projesiyle anıyoruz.

Türk Dil Kurumu, Ankara
Cengiz Bektaş'a 1988 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı Ödülü'nü kazandıran Türk Dil Kurumu projesi 1978 yılında tamamlandı.

"Yalnızca beton, ahşap, alüminyum, camdan oluşan bir yapı. Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. O yıl mimarlık öğrencilerinin yüzde sekseninin en beğendiği yapı".

Ankara İngiliz İlkokulu, Ankara
İngiliz Büyükelçiliği bahçesinde kendine yer seçen Ankara İngiliz İlkokulu, Cengiz Bektaş'ın Türkiye'deki ilk projesi. 1963 yılında tasarlanan yapı, 5-6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.

"Türkiye koşullarında en önemli yapı bölümü çatıydı. Çatı için, taşıyıcı yüzey olarak 32 ahşap üçgen marangozhanede yaptırıldı. Bu üçgenler yapı yerinde tepelerinden bulonla bağlanıp duvar üstünde de bir gergi yardımıyla gerildiler. Dışından içi okunabilmektedir, iç dış uyumu tamdır. Bundan sonra göstereceğim yapılarda da bu böyledir". 

Sümer Pek Evi, ABD

Cengiz Bektaş'ın Amerika'da yaşayan arkadaşı Sümer Pek için tasarladığı konut projesi, Ann Harbor'da bulunuyor. 

"Kültürünü iyi özümsemiş, ülkesinden uzakta bir doktorun [Sümer Pek], bulunduğu çevrede hiç yabancılaşmadan kendi kültürünü çağdaş bir yorumla yaşayabilmesi. Birbiri içine akan oylumlardan oluşan, neredeyse tek ve özdeksel oylumlu bir yapı. Tasarımı, çizimi yerinde yapıldı".

Etimesgut Camii, Ankara
1967 yılında Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan Etimesgut Camii, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu sahasında bulunuyor. Gerek plan gerek form açısından bu alanda yenilik getiren bir uygulamaya sahip. İç mekan aydınlatması; planı çevreleyen duvarlarda bırakılan dikey pencereler ve binanın örtüsünü teşkil eden kasetli plenşeyle duvarlar arasındaki dar pencerelerle sağlanıyor.

"Yeni arayışlara yol açtı. Yapının içine ışık düşüşü namaz zamanlarını da gösteriyor".

Klüp Ora Tatil Köyü, Bodrum
Klüp Ora Tatil Köyü, Cengiz Bektaş tarafından 1988-1990 yılları arasında tamamlandı.

"Parmak kalınlığında bir zeytin ağacına ya da bir başka bitkiye dokunmadan yapılmış bir yapı. Odalar eğime uygun olarak basamak basamak arkaya doğru kayıyor. [...] Çatılar bahçe. Yerel taşlarla yapılmış duvarlar. Yapı uzaktan neredeyse belli olmuyor".

Kaynak | SALT Araştırma, Mimdap
#Cengiz Bektaş #Türk Dil Kurumu #Ankara İngiliz İlkokulu #Sümer Pek Evi #Etimesgut Camii #Klüp Ora Tatil Köyü


Sayfanın Başına Dön