CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ
CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ
CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ
CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ
CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ
CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ

CHIPPERFIELD VE BULGARI'Yİ BULUŞTURAN ANTİK SERGİ

MİMARİ   11.11.2020

Tasarımcı ve mimarların alanında önemli bir konuma sahip markalarla olan işbirliğine yenisi eklendi. Özellikle moda endüstrisinde görülen bu işbirlikleri genellikle moda şovlarındaki benzersiz podyum ve sahne tasarımları veya markaların ofis, mağaza tasarımları üzerine gerçekleşiyordu. Bu kez konu Roma’da bulunan Kapitol sanat ve arkeoloji müzesinde (Rome Capitoline Museum) açılan Torlonia mermer heykel sergisi. Bu sergi için İtalyan mücevher markası Bulgari ve mimar David Chipperfield bir araya geldi. Geçtiğimiz günlerde açılan, ‘The Torlonia Marbles. Collecting Masterpieces’ başlıklı sergi, Fondazione Torlonia, İtalya Kültür Bakanlığı ve Bulgari markalarının işbirliği ile ortaya çıktı. Nisan ayında açılması planlanan sergi, pek çok etkinlik gibi pandemi etkisiyle takvim değiştirmek durumunda kaldı.

Sergide, dünyanın en büyük antik mermer heykel koleksiyonlarından biri sayılan, iki asra yayılan özel Torlonia koleksiyonundaki 620 eserden seçilen 90’ın üzerinde Yunan ve Roma heykeli bulunuyor. Torlonia ailesine ait koleksiyon Bulgari sponsorluğunda ve Fondazione Torlonia’nın üstlendiği bir restorasyonla Roma’daki bir atölyede üç sanatçı tarafından temizlendi ve yeniden koleksiyona katıldı.

Yine Bulgari sponsorluğundaki serginin tasarımı ise David Chipperfield ile birlikte, mimarlık ofisinin ortağı ve tasarım direktörü Giuseppe Zampieri tarafından gerçekleştirildi. Tasarım koleksiyonun zaman içinde nasıl evrildiğini ortaya koymak ve heykelleri kendi tarihsel bağlamları içinde sunmak amacıyla beş bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin kendi içindeki akışa göre izleyicilerin, önce 19. yüzyılda Torlonia ailesine ait arazide gerçekleştirilen arkeolojik kazılara, ardından on sekiz, on altı ve on beşinci yüzyıllara giden bir akışta heykellerle karşılaşmaları planlanmış. Sergilemede yer alan platform referansını, heykellerin siyah bir arka planda tasvir edildiği, koleksiyonun 1885 tarihli kataloğundaki fotoğraflardan alıyor. Kullanılan koyu gri kil ise, antik Roma’daki yapı bloklarına gönderme yapıyor. Sonuçta heykeller birbirine zıt pastel duvarlara karşı keskin bir rölyefle tutturulmuş olarak, neredeyse zeminden yükseliyor gibi görünüyor. Altlarındaki farklı yüksekliklere sahip kaidelerin ise, hem kendi başlarına birer mimari yapı, hem de heykellerin temelleri olarak konumlanması ve her bir parçanın diğerlerinden farklı olan boyutlarının etkin bir şekilde sunulması istenmiş.

‘The Torlonia Marbles. Collecting Masterpieces’  sergisinin, 29 Haziran 2021 tarihine kadar sürmesi planlanıyor.

#sergi #David Chipperfield #David Chipperfield Architects #Bulgari #mermer #Torlonia #İtalya #Antik Roma #sergi tasarımı


Sayfanın Başına Dön