DAVETKAR GEOMETRİ

MİMARİ   06.09.2018

İstanbul Topkapı bölgesinde yer alan Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü'nün konsept projesi ve medikal planlaması Kreatif Mimarlık ve Cannon Design iş birliğinde tasarlandı. Bunun yanı sıra mimari ve iç mekan tasarımı Kreatif Mimarlık tarafından üstlenilen projede, kampüs içindeki doktor, hemşire, öğretim görevlisi, hastane işletmesi gibi farklı kullanıcıların temsilcileriyle konsept proje aşamasından itibaren tasarım forumlarında bir araya gelindi ve kullanıcının tasarım aşamalarının tümünde katılımı amaçlandı.

 

“Proje tasarımında, gelecekte değişebilecek ihtiyaçlara cevap verecek esnekliğe sahip, araştırma merkezi ile tıp sektörüne yenilik getiren, başarılı bir tıp eğitimi için çoklu disiplinler arasındaki bütünleşmeyi ve iş birliğini teşvik eden, geliştiren bir mekansal düzenleme yaratılarak uluslararası standartlarda yer ve kimlik duygusunu da barındıran bir tasarım üretildi”

 

Eğitim ve araştırma amaçlı tıp fakültesi, 440 yataklı üniversite hastanesi, hemşire okulu, ileri simülasyon merkezi, yüksek güvenlikli araştırma laboratuvarları, öğrenci yurtları, sosyal tesisler ve spor merkezleri gibi birimlerden oluşan komplekste, akademik eğitim ve profesyonel uygulamasının birbirini besleyecek şekilde konumlandırılmasına özen gösterilmiş. Bu nedenle mekansal kurgu, eğitim ve araştırma bloklarının hastane bloğu ile görsel ilişki kurabilmesi üzerine şekillendirilmiş.

 

“Projenin konsept tasarımında, Koç Üniversitesi’nin Rumelifeneri’ndeki mevcut kampüsüne hakim mimari dilin sürekliliği dikkate alındı. Geleneksel mimarinin izlerinin çağdaş form ve malzeme ile ilişkilendirildiği projede, kütle yerleşimi ve oranları; arsa boyutları, ihtiyaç programı, hasta odalarının gün ışığından maksimum şekilde yararlanması, bakım ve temizlik kolaylığı ile enerji tasarrufu gibi kriterler dikkate alınarak belirlendi”

 

İnce uzun bir arsada yer alan iki dikdörtgen bloktan, güneydeki blok daha alçak tasarlanmış, bir kavisle diğer bloktan uzaklaştırılarak orta avluya ve kuzey bloğuna daha çok günü ışığı sağlanmış. Yüksek ve ihtişamlı blokların bu şekilde açılması, hastane girişini oldukça davetkar hale getirmiş. Hastane ve poliklinik girişinin üstünde bulunan bloklar arasındaki teras sayesinde ise tüm kompleksin zemin kotu ile kurduğu ilişki insan ölçeğine uygun hale getirilmiş.

 

“Yapının tasarımında kullanılan avlular, iç ve dış mekanların bütünlüğünü sağlayan önemli mimari öğeler olarak düşünüldü. Üstelik avlular, bina programındaki bileşenlerin birbiriyle ilişkilerini kolaylaştıran ve güçlendiren mekanlar olduğu kadar, kamusal bir ihtiyaca cevap veren kampüsün kente doğru açılmasını ve yapıların davetkar olmasını da sağlıyor. Birinci fazı oluşturan tıp fakültesi ve üniversite hastanesi, bu avlulu yapı sisteminde öndeki kısmı oluştururken ikinci fazda inşa edilen hemşirelik okulu, öğrenci yurtları, teknopark, sosyal tesis ve spor merkezi gibi gelecekteki genişleme birimleri kuzey tarafına yerleştirildi”

 

Projenin başında düşünülen iki fazdaki blokların aynı yükseklikte olması, inşaat sırasında aniden değişen imar koşulları nedeniyle uygulanamamış, böyl?ece ikinci fazda düşünülen bazı programlardan vazgeçilerek yeni bir mekansal planlama yapılmış. Binanın tamamında hastaların, öğrencilerin ve akademisyenlerin konfor koşulları gözetilmiş, dış cepheye yaslanmayan sınıflar, laboratuvarlar, hasta ve yoğun bakım odalarının yanı sıra kafeterya, yemekhane, ofis gibi destek birimlerinin de ya bloklar ortasındaki ortak terasa ya da açılan çukur bahçelerle görsel ilişki kurması sağlanmış. Böylece derinliği fazla olsa dahi özellikle zemin kattaki tüm mekanlar doğal ışıktan faydalanabilmiş.

 

“Hastane içinde birbirleriyle kesişmeyen farklı sirkülasyon hatlarının farklı birimlerle ilişkisini kurmak en temel zorluklardan biri oldu. Hasta, öğrenci, akademisyen ve ziyaretçi gibi farklı profillerdeki kullanıcıların birbiriyle sadece belli başlı birkaç nokta dışında buluşmadan kompleks içinde dolaşabilmesi sağlanırken acil giriş ve çıkışı, araçlı ziyaretçi girişi, akademisyen ve öğrenci trafiği, malzeme girişi ve atık çıkışı gibi sirkülasyon ihtiyaçlarında da kompleksin çevresini saran servis yolları ve bodrum katlar kullanıldı”

 

Proje | Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü

Lokasyon | İstanbul

Mimari Tasarım | Kreatif Mimarlık & Cannon Design
Mimari Ekip | Aydan Volkan, Selim Cengiç, Evren Yıldırım, Ebru Kefeli, Birkan Kankatan, Melek Altınok, Veli Fırfır, Gülistan Söylemez, Özgür Özal

İşveren | Koç Üniversitesi

Proje Yılı | 2011 - 2012

İnşaat Yılı | 2012 - 2016