TAKSİM MEYDANI İÇİN İKİNCİ KADEME
TAKSİM MEYDANI İÇİN İKİNCİ KADEME
TAKSİM MEYDANI İÇİN İKİNCİ KADEME
TAKSİM MEYDANI İÇİN İKİNCİ KADEME

TAKSİM MEYDANI İÇİN İKİNCİ KADEME

MİMARİ   6.08.2020

Çalışmaları geçtiğimiz yılın Eylül ayında başlayan, Mart ayında ilan edilen Taksim Kentsel Tasarım Yarışması’nın ilk aşaması 25 Temmuz’da tamamlandı. ‘İstanbul Meydanlarına Kavuşuyor’ yarışmasının Taksim ayağının jüri çalışmalarının devam ettiğini duyuran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yarışma ve halk oylaması süreçlerinin altını çizdiği açıklamasında, “Taksim Meydanı’nı en demokratik ve katılımcı yöntemle tasarladıklarını ve meydanlar hem tasarlanış hem de uygulanış yöntemleriyle şehrin ruhunu yansıtan alanlar olacağını” belirtti.

Daha öncesinde Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Taksim Meydanı’nı güzelleştirme çalışmaları kapsamında tüm tasarımcıları katılmaya davet ettiği Taksim Kentsel Tasarım Yarışması’nda, birinci kademeyi geçen 20 projenin her birine 5.000 Euro ödeme yapılacağı, ikinci kademeye geçen projeler arasından seçilecek üç tasarıma ise 50.000 Euro ödül verileceği duyurulmuştu.

Kamu İhale Kanunu’nun yarışmalarla ilgili yönetmeliği doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan yarışmanın duyuru metninde şu anlatıma yer verilmişti; “Meydanlar, kentin farklı kesimlerinin buluşma noktası, çok katmanlı kültürünün ifade aracıdır. Taksim bir yandan kentlinin 19. Yüzyıldan bu yana “nefes alabildiği” ender yerlerden biri olma özelliğine sahipken, diğer yandan simgesel konumu ve temsili yönüyle Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren geçen her dönemde iktidarların mekân üzerinden güç gösterdiği, bir anlamlandırma aracı olarak algılanmıştır... Bugün demokratik bir kentsel “kamusal alan” ve “kamusal mekân” yaklaşımıyla bu ve benzeri mekânlara, açık ve şeffaf toplumsal müzakere yöntemleri ile yaklaşılabilir. Tüm toplumsal kesimlerin duyarlılığı göz önüne alınarak, talepleri duyulabilir. Bu simgesel yer için sadece mimari, kentsel tasarım ve peyzaj tasarımı önerilerinin getirilmesi yerine, ilişkiler sistemi düşünülerek açık müzakere - uzlaşma yöntemleri ile toplumu ve mekânı buluşturacak yeni yaklaşımlar geliştirilebilir.

Yarışmayla ilgili paylaşılan videoda detayları paylaşan İstanbul Planlama Ajansı, İPA Yarışmalar Koordinatörü Ömer Yılmaz “sürecin 2021’in Eylül ayında tamamlanacağını, dolayısıyla yaklaşık 1 yıllık bir süreç kaldığını” açıkladı. Yılmaz yarışmanın iki kademesiyle ilgili bilgileri şu şekilde paylaştı; “İlk kademede biz fikirlerin öne çıkacağı A3 kitaplar istedik aslında yarışmacılardan. 146 tane proje var elimizde. Bu 146 proje jüri çalışması sonunda 20'ye indirilecek. İkinci kademeye geçen her yarışmacı 5 bin Euro ücret alacak ve ikinci kademede bize büyük A0 paftalar teslim edecekler. 26 Eylül'de ödül töreni ve kolokyum yaparak eşdeğer 3 ödülü belirleyeceğiz. Yarışmacıların kimliğini jüri de, idare de bilmiyor. Bunun altını kalınca vurgulamak gerekir.

Bunun yanı sıra, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Kent Konseyi işbirliğiyle bir halk oylaması yapacağını” belirten Yılmaz, “projelerin halka anlatılacağını, TC kimlik numarası korumasıyla ve Taksim'e gelen kişilerin oy kullanmasıyla halkın seçtiği bir birinci ödül ortaya çıkacağını, idarenin bir birinciye karar vereceğini, ardından da uygulama projelerinin çizilmesi, gerekli izinlerin alınması ve nihayetinde inşaat başlamasının planlandığını” belirtti.

#Taksim #Taksim Meydanı #yarışma #mimari #kent #meydan #İBB #İstanbul Büyükşehir Belediyesi #Ekrem İmamoğlu #İstanbul #Beyoğlu


Sayfanın Başına Dön