Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks
Greenhouse Top Picks

Greenhouse Top Picks

TASARIM   14.04.2016

Bu sene, 10 yıldır Stockholm’de çalışmalarına devam eden Form Us With Love ekibinin hem konsept hem de sergi tasarımını gerçekleştirdiği Greenhouse’da genel olarak gözlemlenen, dünün “deneyseli”nin, bugünün fonksiyoneli haline geldiği idi. Gelecek tahayyülleri üzerine birçok tasarım etkinliğinden çıkmışken, tahayyül olarak adlandırdığımız her şeyin, sergilenen fikirden öte, işlevsel bir hal alabileceğini çok hesaba katmadık. Yeni nesil tasarımcılar, her şeyin denendiği bir ortamda profesyonel kariyerlerine başlarken, doğa, gelenek gibi değerler ile fikirlerini bağdaştırıp, ortaya bir fikir atmaya pek niyetli değiller. Deneyimin ürüne dönüşüp yaşam kalitesini arttıran özelliği ile ilgililer.

Tasarımın Geleceğine İstatiksel Bir Bakış
Genç ve gelecek vaat eden bağımsız tasarımcılar ve tasarım okullarının çalışmalarının sergilendiği Greenhouse’da bu sene Form Us With Love koordinatörlüğünde, genç tasarımcıların gelecekten ne bekledikleri üzerine hazırladıkları analizlerin sergilendiği bir alan yer alıyor. Çalışmadan genç tasarımcıların tasarım mesleği adına elinde olanların, beklediklerinin çok gerisinde olduğu ortaya çıkmış.

Tasarım okulundan mezun olan gençlerin %47’si kendi stüdyolarını kurmak isterken, % 20’si bir start up kurmak istiyor, %19’u akademide kalmak istiyor, %14’ü ise yüksek lisansa devam etmek istiyor. Tasarım eğitimi süresince meraklı ve eleştirel bir gözle bakmayı öğrendikleri ortaya çıkıyor. Bu çalışmanın en ilginç yanı ise, mezun olan genç tasarımcıların tabiri caiz ise “bedava çalışmaya” hazır olması; hem de %70’lik gibi bir oran kadar.

VBenzeri - Greenhouse Top Picks

1- “Chat Noir”, Aalto Üniversitesi Product&Spatial Design Yüksek Lisans Programı

Her sene Stockholm’de çok tanımlı bir konsept ile çalışmalarını sergileyen Aalto, bu sene de Greenhouse’da birbiri ile en tutarlı ürünlerin yer aldığı sergiye sahipti. Öğrencilerin dişbudak ahşabı kullanarak tasarladığı 14 sandalyenin her biri, belirli boyut-zaman brief’leri doğrultusunda geliştirilmiş.

2- “Is This it?”, Oslo Güzel Sanatlar Akademisi

Norveç, doğası ve petrol endüstrisi ile bilinir. Oslo Güzel Sanatlar Akademisi öğrencileri, bu imajı kırmak ve ülkenin sadece bir endüstri üzerinden gelişmediğini ifade etmek için fuar alanında bir yerleştirme tasarlamış. Norveç’in uluslararası ticaret alanında gelişimi adına tasarımın rol oynayabileceği fikrini savunan yerleştirme, petrol renginde küplerden oluşan ve etrafındaki ziyaretçileri mekanı kullanmaya davet eden bir bir oyun havuzu.

 3- “It’s Now or Naver", Young Swedish Design

It’s Now or Naver”, huş ağacı kabuğu ve tekstil uygulaması üzerine bir deneme. Yalnız yazının başında dediğim gibi, deneyim bugünün işlevsel ürünlerine dönüşebiliyor. Binlerce yıldır, özellikle İskandivanya coğrafyasında kullanılan huş ağacı kabuğu, çok basit ve işlevsel bir şekilde insanları ve evlerini koruyan bir malzeme. Bu çalışma, tekstilin ilerideki işlevselliğine farklı bir açıdan bakmamızı sağlayan, zanaatı ve yeni teknolojiyi buluşturan bir proje.

4- 150+, The Royal Danish Academy of Fine Arts

Mobilya; kişinin fiziksel ortamda bıraktığı izin bir uzantısı olarak ele alınırsa, sürekli değişen vücut formları dahilinde farklı oturma biçimlerine uyarlanabilen oturma birimlerine ihtiyacımızı da sorgularız.

150+, altı Danimarkalı tasarım öğrencisinin sosyal normlar dahlinde tanımlanan, ortalama insan ölçülerinin üzerindeki profiller için gerçekleştirilen bir çalışma.

5- One Piece, yuue design

One Piece, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız masa üstü düzenleyicilerinin birbiri ile etkileşimli hallerinin tersine, tek bir kütle içinde çözülen minimal bir masa üstü düzenleyicisi.

6- Studio Bey

Stockholm Mobilya ve Aydınlatma Fuarı kapsamında Yükselen Star seçilen stüdyo, Cecilia Xinyu Zhang ve Sigrid Hägg’dan oluşuyor. Aydınlatma ve mobilya üzerine birkaç ürün sergileneyen stüdyo, sergiledikleri objeler için çok kısa ve net bir şekilde; kişinin objeyi algılayabilmesi için kişiyi iki kez bakmasından motive oluyor.

7- Chromica, Ekaterina Semenova, Naturalist

18 Rus tasarımcının günlük iletişim araçlarının doğal ritmleri üzerine yoğunlaştığı sergi, kentsel yerleşkelerde doğa ile yaşamayı ele alıyor.

Design Academy Eindhoven’da yüksek lisansına devam eden Ekaterina Semenova’nın Chromica isimli ürünü, doğanın nasıl davrandığını anımsatan bir çalışma. Ürününde gün ışığının tersine çevrilebilir prensibini ele alan tasarımcı, hem gün ışığı hem de yapay ışığı mekanda dönüştürüyor.

8- Shower, Light, 16 and 19 

Tokyo’da çalışmalarını sürdüren Shinya Ito ve Kaori Yamamoto’nun tasarladığı Shower Light, optik fiber, akrilik ve LED kullanılarak tasarlanmış, yalın, hafif ve erişilebilir bir aydınlatma.

9- Mifune Design Studio

Stüdyonun, ahşap aydınlatma ürünlerinden çok, bu ürünleri yerleştirdikleri kağıt standlar ön plana çıkıyor.

10- Alto, Dirk Winkel

Dirk Winkel’in Wästberg tarafından üretilen aydınlatma ürünü Alto, Stockholm Mobilya ve Aydınlatma Fuarı kapsamında en iyi ürünü seçildi.

#Stockholm #greenhouse #top picks #Form Us With Love #tasarım


Sayfanın Başına Dön