HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM
HERKES İÇİN TASARIM

HERKES İÇİN TASARIM

TASARIM   23.04.2020

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 1. maddesine göre 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılıyor. Bu noktada çocuklar için tasarımın geniş bir skalaya sahip olduğunu pek tabii biliyoruz. Tasarımcılarsa güvenlik, öğrenme, yaratıcılık ve ihtiyaçlara cevap verme ekseninde konuyu farklı ölçeklerde ele alıyor, biz yetişkinlerin dünyasına doğan çocukların fiziksel çevrede kendilerine yer edinmelerini sağlıyor.

Sneha Divias Atelier'den çocuklara özel tasarlanan restoran.

Dubai'de yer alan White & The Bear, yalnızca çocuklar için Sneha Divias Atelier tarafından tasarlandı. Beyaz hakimiyetindeki mekanı, ahşap mobilyalar tamamlıyor. Tasarım ekibine göre restorana hakim renk paletini çocukların yaratıcılığını teşvik etme ve hayal gücünü geliştirme noktasında tercih edilirken mekan tasarımıysa, keşfetme isteklerine güven içinde cevap veriyor.

Otizmli çocukların duyularını geliştirmeye yönelik obje serisi.

Paula Lorence tarafından tasarlanan Taktil, otizmli çocukların duyularını geliştirmeye yönelik 12 parçadan oluşan bir obje serisi. Farklı duyuları harekete geçirmenin yanı sıra sakinleştirici ve odaklanmaya yönelik olarak kendi içinde 3'e ayrılıyor. Bu anlamda her biri farklı malzemelerden üretilen objeler; belirli duyulara sahip, farklı duyuları geliştirilmesi gereken ve anksiyete, panik atak gibi sorunları olan çocuklar için kullanılabiliyor.

Pandemi döneminde evde kalan çocuklar için tasarım hareketi Dyson'dan.

COVID-19 nedeniyle #EvdeKal çağrısına uyduğumuz günlerden geçiyoruz. James Dyson Vakfı'ysa çocukların uzaktan eğitime geçtiği bu pandemi döneminde, tasarımın öğretici gücünü kullanmayı tercih ediyor. Challenge Cards isimli proje, 22 bilimsel konu ve 22 mühendislik aktivitesi şeklinde toplam 44 tema üzerinden, çocukları evde kolaylıkla bulunabilen malzemelerle kendi tasarımlarını yapmaya teşvik ediyor. 7 yaş üstü çocuklar için hazırlanan projede, her bir tasarım için açıklama metni, yöntem ve malzeme listesi yer alıyor. Üstelik çocukların öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik Challenge Cards, vakfın internet sitesinden indirilebiliyor.

Braille alfabesini öğreten Lego.

1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilen Braille alfabesi, bilindiği üzere görme engelli bireylerin okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemi. Danimarka Görme Engelliler Derneği ve Dorina Nowill Görme Engelliler Vakfı'yla iş birliği yapan Lego'ysa, bu yöntemi çocuklar açısından ele alanlardan. Markanın Braille serisi, ilk bakışta renkli Lego parçaların benziyor ancak bu kez önemli olan nasıl göründüğü değil, ne hissettirdiği. Nitekim serideki her bir parça, Braille alfabesindeki bir harfi, rakamı ya da matematik sembolünü oluşturan kabartmalar içeriyor. Tanıtımı daha önce yapılan Lego Braille serisinin bu yıl piyasaya sürülmesi planlanıyor.

VitrA İnovasyon Merkezi Ergonomi Laboratuvarı’nın bulgularına göre banyoda çocuklara özel ihtiyaçlar.

VitrA'nın 2020 yenilikleri arasında yer alan Sento Çocuk Koleksiyonu, VitrA İnovasyon Merkezi'ndeki Ergonomi Laboratuvarı'nda yürütülen test çalışmalarıyla, 3-4 ve 5-6 yaş grubundaki çocukların cinsiyet, boy, kilo ve diz yükseklikleri dikkate alınarak çocuklar için özel olarak tasarlandı. Koleksiyon hazırlanırken öncelikle, çocukların tuvalet konusundaki davranışları ve banyoya dair ihtiyaçları incelendi, uzmanların görüşleri derlendi. Bir banyoyu çocuklara özel kılan ergonomik özellikler belirlendi, onlar için uygun renk ve tasarımlar tercih edildi. 

Ergonomi, hijyen ve güvenlik üçgeninde tasarlanan Sento Çocuk, özellikle okul öncesi eğitim veren kurumların ihtiyacına cevap veriyor. Renk ve boyut çeşitliliğinin yanı sıra farklı yaş grupları için sunulan yükseklik seçeneklerini tek bir formda buluşturuyor. Çeşitli ölçülerde tekli, ikili ve üçlü kullanım şansı sunan bu özelliği sayesinde, çocukların birbirlerini el yıkamaya teşvik etmesini, birbirlerine destek olmasını ve süreci oyun atmosferinde keşfetmesini sağlıyor. Fiziksel açıdan güvenli bir banyo ortamı sunan koleksiyon, banyoda yaşanabilecek kazaları en aza indirmeyi amaçlıyor. Yuvarlak hatlı tasarımları ve esneyebilen malzemeleriyle yaralanmaların da önüne geçiyor.

 

 

#Sneha Divias Atelier #Paula Lorence #James Dyson Foundation #Lego #VitrA #VitrA İnovasyon Merkezi #Sento Çocuk Koleksiyonu


Sayfanın Başına Dön