GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN
GUQIN

GUQIN

MİMARİ   17.12.2019

Geleneksel formların mimariyle kurduğu ilişki, yapıların daha yerel ve bulunduğu kültürle bağlantısını gösteren en önemli faktörlerden biri. CROX tarafından Çin'in Jiangsu bölgesinde tasarlanan Liyang Müzesi de, geleneksel bir çalgı olan ve kanuna benzeyen guqin adlı enstrümanın formundan ilham alıyor.

Malzeme seçimi ve strüktür özellikleriyle müze, antik dönemlerden beri Çin kültüründe yer edinmiş guqin’in rahatlatıcı, şiirsel ve dinlendirici sesinin mimarideki karşılığını temsil etmeyi hedefliyor. Bu sebeple tasarım ekibi, yapıya amorf bir form vererek cepheyi kıvrımlı ve ahşap görünümlü alüminyumla kaplıyor. İnce şeritler halinde yerleştirilen bu plakalar, hem ışığı farklı açılarda kırarak müzenin konumlandığı engebeli arazide ve yanındaki gölde çeşitli yansımalar yapıyor, hem de oyulmuş ahşaptan üretilen guqin’e atıfta bulunuyor.

Müzenin dış bütünlüğünü bozmamak ve ziyaretçilerin giriş-çıkışlarını kolaylaştırmak üzere müzenin iki kapısı bulunuyor; göl kenarına yerleştirilen ve beyaz betondan tasarlanan ilk kapı ve müzenin oturduğu tepecikler arasına kıvrılarak araziyi saran ahşap patika merdivenler farklı açılardan seyre olanak tanıyor. İkinci kat ofisler, eğitim ve sergi alanlarına ayrılırken, üçüncü kat geniş bir konferans salonundan oluşuyor. En üst kattan zemine ulaşan açıklıksa gün ışığını müzenin içine çeken avluya bağlanıyor.

#modern mimari #Çin #CROX #Jiangsu #Liyang Müzesi #kültür yapısı


Sayfanın Başına Dön