POWERBARN
POWERBARN
POWERBARN
POWERBARN
POWERBARN
POWERBARN
POWERBARN
POWERBARN

POWERBARN

MİMARİ   6.12.2019

Dünya savaşlarının kimseye ilham verdiği söylenemez. Ama zaman artık bu karşılaşmalardaki negatif kavramları pozitife çevirmeyi ve işlevsel hale getirmeyi gerektiriyor. İtalya'nın kuzeyinde bulunan ve çöpten enerji üretmeyi hedefleyen bu yapı da, Birinci Dünya Savaşı sırasında gemilerin dışını çeşitli geometrik formlarda boyayarak düşmanı şaşırtmayı amaçlayan ''dazzle-razzle'' kamuflaj taktiğiyle inşa edildi.

Enerji üretimi ve tarım arazileri arasındaki ilişkiyi yeni bir boyuta taşıyan Powerbarn, 470 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Proje, üç farklı enerji üretimini kapsayan bir ana yapı ve sebzelerin yetiştirilebildiği tarladan oluşuyor. Farklı yönlerde düzenlenmiş ahşap strüktür, ana yapının içindeki büyük makineleri saklayarak dışarıdan bakanlara bir enerji santralinden çok bir müzeyi düşündürüyor. Santrallerin tipik fütüristik görüntüsünü kabuk içine alan mimar Giovanni Vaccarini, Powernbarn'la geleneksel olmayan, alışılmışın dışında ve merak uyandıran bir mimari hedeflediğini belirtiyor. 

Bakıldığı açıya göre büyüklüğü ve yüksekliği farklı algılamalara neden olan ve 84,000 eve enerji sağlayan elektrik santrali çöp ve talaş artıklarıyla çalışıyor. 1000 metrekare alana yayılan ikinci yapıysa güneş enerjisi, üçüncüdeyse gübre kullanarak biogaz üretiyor. 

#dazzle-razzle #mimari #Powerbarn #Giovanni Vaccarini #Birinci Dünya Savaşı #santral


Sayfanın Başına Dön