İHSAN BİLGİN'İN ARDINDAN
İHSAN BİLGİN'İN ARDINDAN

İHSAN BİLGİN'İN ARDINDAN

MİMARİ   9.05.2022

Değerli fikir önderi, mimar, akademisyen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İhsan Bilgin’i 6 Mayıs 2022’de kaybettik. Mimarlık ve düşün dünyasına baş sağlığı diliyor, İhsan Bilgin’i yaşamlarımıza kattığı değerlerle, sevgiyle hatırlıyoruz.

Değerli fikir önderi, mimar, akademisyen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İhsan Bilgin’i 6 Mayıs 2022’de kaybettik.

Bilgin, Türkiye’de modern mimarlık kültürüne ve mimarlık eleştirisine hem yapısal, hem de düşünsel alanlarda kattığı değerler ile birçok öğrencinin ve profesyonelin yaşamlarına dokundu. Yazıları, dersleri ve söyleşileri ile mimarlık ve kentleşme alanlarında yeni ufuklar açtı.

Mimarlık sahnesine en önemli katkılarından biri de Türkiye’deki en büyük restorasyon projelerinden biri olan Santralistanbul projesine girişerek, mimarlık eğitimine yeni olanaklar sağlayan bir mekan kurgulamak oldu.

Eğitim ortamını kolektivite üzerinden oluşturan yaklaşımı ile adeta bir orkestra şefi gibi; mimari ve düşün dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Han Tümertekin, Nevzat Sayın, Emre Arolat gibi pek çok değerli isim ile birlikte, kolektif bir tasarım ve üretim sürecinin sonucu; katılımcı, herkesin açık stüdyo ortamında proje tartışabileceği bir eğitim mekanı ortaya çıktı. Santralistanbul aynı zamanda, farklı etkinlikler ve sergiler ile global ölçekte yaratıcı bir kampüs deneyimi sunuyordu.

Sevinç Hadi, Doğan Tekeli gibi duayenler seminer vermek için fakülteye davet edildiklerinde, sadece bu mekanda olmaktan bile memnun olduklarını belirtmeleri, hatta seminerlerinin ardından  öğrencilerin projelerine kritik vermeleri, Santralistanbul’un zamanının ötesinde, etkileşime davet eden bir mekan olduğunu gösteriyor.

İhsan Bilglin, Eylül 2004’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programını kurdu ve koordinatörlüğünü üstlendi. Daha sonra 2009’da açılan Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin kurucu dekanı oldu.

Mimarlık ve düşün dünyasına baş sağlığı diliyor, İhsan Bilgin’i yaşamlarımıza kattığı değerlerle, sevgiyle hatırlıyoruz.

İhsan Bilgin Hakkında

İhsan Bilgin 1953 yılında doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yüksek öğrenimini 1970’lerde İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. 1980'de Yüksek Mimar (İTÜ), 1990'da Doktor (İTÜ), 1994'te Doçent (YTÜ), 2000'de Profesör (YTÜ) oldu.

1982-2004 arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1984’te kurduğu bürosunda çok sayıda mimari proje üretti. 1990’larda Aachen RWTH’da Prof. Gerhard Fehl ile imar, iskân, barınma, yerleşme ve kentleşme tarihi konularında çalıştı. 2004’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne geçerek Mimari Tasarım Yüksek Lisans programının kurucu direktörü ve daha sonra 2009’da açılan Mimarlık Fakültesi’nin kurucu dekanı oldu.

Prof. Dr. İhsan Bilgin, Santralistanbul’da şehir sergilerinin küratörlüğünü ve kitaplarının editörlüğünü üstlendi. 1987-2002 yılları arasında Metis tarafından yayımlanan Defter dergisinin editörleri arasında yer aldı. 2011-12’de Taraf gazetesinde köşe yazıları yazdı. Serbestiyet.com sitesinde düzenli yazıları yayımlandı.

Evidea yerleşmesi (Emre Arolat ve Nevzat Sayın ile birlikte), Şehrizar Konakları (Nevzat Sayın ve Han Tümertekin’le birlikte), Masumiyet Müzesi, Okur Yalısı restorasyonu, Karaca Mağazaları kurumsal mekân tasarımı, Osmanlı Bankası Müzesi olmak üzere çok sayıda uygulanmış mimari tasarımı bulunuyor.

 

Yayınları:

Viyana, Chicago Metropol ve Mimarlık (2008), Liman Kentleri - Amsterdam – Barcelona – Hamburg - Metropol ve Mimarlık – III (Editör: İdil Erkul ile, 2012), Milyonluk Manzara - Kentsel Dönüşümün Resimleri (Hakan Bıçakcı, Cihan Aktaş, Mine Söğüt (Ortak Kitap; Özcan Yurdalan, Gaye Boralıoğlu, Pınar Öğünç, Alev Erkilet, Semih Akşeker, Özgür Sevgi Göral ile, 2013), Paris – Berlin - Kıtanın Başkentleri – Metropol ve Mimarlık IV (Bilge Bal ile, 2016), Mimarın Soluğu - Peter Zumthor Mimarlığı Üzerine Denemeler (2016, 2017)

#Prof. Dr. İhsan Bilgin


Sayfanın Başına Dön