MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI
MİMARİNİN MEKANLARI

MİMARİNİN MEKANLARI

MİMARİ   14.01.2022

Mimarlar insanların; barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilecekleri mekânları tasarlar ve inşa ederler. Tasarlama ve inşa etme mimarın kendisi için de uygulayabileceği bir süreç. Bu yazımızda Türkiye’deki mimarlık firmalarının kendileri için tasarladıkları yapılara göz gezdireceğiz.

Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri Ofisi

2011 yılında Kuzguncuk’ta inşa edilen yapıdan ofis  şöyle bahsediyor: “Tam bize göre bir yer olacağı belliydi ve öyle oldu. Yüz yaşından daha büyük olan yapı üç farklı toplantı odasına ve 12 kişinin birlikte çalışabileceği bir atölye mekânına sahip. Destek birimleriyle kullanışlılığı artıran yapıda mekân, bir arada çalışmayı kolaylaştırıcı ortamının kurucu öğesi. Mimarlık yaparken önemsediğimiz şeyler yaşadığımız yerin de kurucu ilkeleri.”

Fotoğraflar: NSMH

Cafer Bozkurt Mimarlık Ofisi

Ofis yapısı 2016 yılında İstanbul Arnavutköy’de inşa edildi. Yapının açıklama: “Mimarlık stüdyosu olarak yapılan bu binanın ön ve arka cephelerinde dikey pencereler ve tüm üç cephede dikey yerleştirilmiş masif ahşap kaplama uygulanmış; tarihi doku ile biçim ve malzeme olarak ilişki kurulmuştur. Böylece yapının ön ve arka cephelerinde üretilen transparanlık ile binaya ait bahçe yoldan görülmekte ve çevremizde hep özlediğimiz yeşil doku sergilenmektedir. Bahçenin iki yanındaki brüt beton duvarlar, bahçeye bitişik tek katlı harabe ahşap ev ile bir kontrast yaratmakta; yapının yan cephesindeki ahşap cephe kaplamaları arasında açılmış ışık yarıkları ile tasarım tamamlanmaktadır. Teras katındaki tek mekan ise yapının ön ve arka cephelerinden geri çekilmiş olup üç cephesi cam cephe olarak ana yapı kütlesinden kontrast sağlayarak kopmaktadır.

Bina içi tüm çalışma alanları genel mimari tasarımın bir parçası olarak tasarlanmıştır. Gardırop, WC gibi iç bölmeler, çelik karkas üzerine vidalanarak monte edilen su kontrası elemanlardan oluşmaktadır. Duvarlara monte edilmiş raflar çelik ve ahşap, özel üretim çalışma masaları kompakt laminattır. Islak hacimlerde tezgah üstleri yapay taş olup, yapıda seramik ve doğal taş kullanılmamıştır.”

Fotoğraflar: Cafer Bozkurt Mimarlık

ACE Mimarlık

Ofis yapısı 2014 yılında Ankara’da inşa edildi. Yapının açıklama metni: “Proje; modülerlik, dönüşebilirlik ve katlarda birbirinden farklı çözümlere hizmet edebilen mekanlar yaratmak fikri üzerine kurulu olan bir tasarım süreci geçirmiş, sonucunda ise dinamik bir ofis alanı oluşturulmuştur. Tek cephede çözülen dikey sirkülasyonlar ile olabildiğince geniş ve ferah iç mekanların ortaya çıkması sağlanmıştır. Bu çözüm ile aynı zamanda ayrı katların, ihtiyaç durumlarına göre birleştirilerek kullanılabilmesi için olanak tanınmıştır.

Ofis yapılarının insan ölçeğinde de dönüşebilir, modüler ve konforlu bir kullanım sağlayabileceğini gösteren, özellikle bu anlamda öncü olması hedeflenen yapıda, farklı katlarda farklı ofis birimlerinin kullanımı için tasarlanmış balkonlar ile cephede sağlanan hareketlilik yapının karakterini vurgulanmıştır.”

Fotoğraflar: ACE Mimarlık

Kaan Çorbacı

 

 

#NevzatSayın #CaferBozkurt #ACEMimarlık


Sayfanın Başına Dön