MODERN EKLEKTİK

MİMARİ   05.08.2016

Yalın ve bir o kadar da cesur tasarım diline sahip kültür - sanat mekanlarının izleyici üzerindeki etkisi inkar edilemez. İspanyol mimarlık stüdyosu Barozzi Veiga da bu düşünceden yola çıkarak İsviçre'nin Chur kentindeki Bündner Kunst Müzesi için her detayında sadeliğin gücünü gözler önüne seren bir ek bina tasarladı.

 

Öncelikle, ekibin geçen yıl Mies van der Rohe Ödülü'ne layık görüldüğünü belirtelim. Bu durumda Mies'in "Less is More" sözünü de hatırlasak fena olmaz. Nitekim yapı genel olarak bu cümleye nokta atışı yapmakta. Bu küçük açıklamadan sonra müzeyi tasarım açısından ele alabiliriz!

 

4000 metrekarelik geniş bir alana yayılan ek bina, ilk olarak cephe tasarımıyla büyülüyor bizi. Simetrik bir geometri ile kurgulanan cephede beton grid plakalar yer almakta. Bu arada ek binanın, merdiven ile yer altından ana müze binasına bağlantısı olduğunu belirtelim. Çevresinde yer alan tarihi yapılarla etkileşim halinde bulunan binada katlar arası dağılım ise şu şekilde: Galeriler zemin kotunun altında yer alırken, üst katlarda kamusal kullanım alanları ile yaya sirkülasyonu için koridorlar bulunuyor. Yalın tasarım felsefesi, katları birbirine bağlayan merdivenlerde de karşımıza çıkıyor.

 



Sayfanın Başına Dön