TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI
TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI

TABANLIOĞLU'NUN HAFIZA MEKANLARI

VitrA'dan Haberler   28.05.2014

Murat Tabanlıoğlu, 23 Mayıs Cuma günü İstanbul Modern’de düzenlenen panelde yaklaşmakta olan Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu ile ilgili Levent Çalıkoğlu’nun sorularını yanıtladı. Bu yıl 14. kez düzenlenecek olan Venedik Mimarlık Bienali’ne Türkiye ilk kez bir ulusal pavyonla katılacak. Türkiye Pavyonu’nun küratörü Murat Tabanlıoğlu da bu durumun mimarlık ortamı açısından önemine değinerek Hafıza Mekanları başlıklı serginin detaylarını paylaştı.

Tabanlıoğlu’nun kişisel hafızasının izlerini taşıyan mekanları ve bu mekanların 50 yıl süreçte şehrin gelişimindeki katkısına odaklanan sergide 5 sanatçının işleri yer alacak. Bu isimlerden Ali Taptık, projenin ana eksenini oluşturan bölgelerdeki önemli binaların içinden İstanbul’u fotoğrafladığı işleriyle, Alper Derinboğaz Büyükdere Caddesi’nin üç boyutlu maketiyle, Candaş Şişman serginin sesi olacak bir ses enstalasyonu ile, Serkan Taycan kamusal alanın nasıl kullanıldığını analiz eden işleriyle ve Metehan Özcan Mecidiyeköy’de konumlanan Hukukçular Sitesi’nde yaşayanların iç mekanları nasıl kullanıldığını gösteren işleriyle yer alacak. Tabanlıoğlu, ilk kez birlikte bir sergiye imza atacak olan bu 5 sanatçının işlerinin bir bütün olduğunu ve hem sergiyi oluşturan sanatçıların hem de sergiyi görenlerin bunun bir parçası olmasını amaçladıklarını belirtti.  

Venedik Mimarlık Bienali küratörü Rem Koolhaas’ın bunun mimarların değil, mimarlıkların sergisi olacağına değindiğini belirten Tabanlıoğlu, Türkiye Pavyonu için seçildikten sonra Venedik’e gittiğini çünkü kenti hissetmeden orada bir sergi açmanın doğru olmayacağını belirtti. Bienalin merceğe aldığı 1914-2014 zaman aralığının yarısını yaşadığını, bu 50 senelik süreci de başkalarıyla paylaştığında bildiği mekanların hayatının önemli parçaları olduğunu anladığını söyleyen Tabanlıoğlu, İstanbul’a dair bu mekanları Venedik’e taşıyacaklarını anlattı. "Bu sergi bir şekilde İstanbul şehrinin 50 yıl içinde nasıl geliştiğini yoruma açık olarak ortaya koyacak. İnsanlara yorum yapacak alan bırakmak bizim sergimiz için çok önemli." diyerek serginin genel yaklaşımına dair ipuçları verdi. 

Panelde Hafıza Mekanları’na dair kişisel deneyimlerine de yer veren Tabanlıoğlu, annesinin kucağında Deniz Otel’de çekilmiş fotoğrafı, babasının Almanya’dan birlikte döndüğü Volkswagen arabaya dair bir kareyi, yine babasının AKM binası projesini yürütürkenki fotoğraflarını ve liseyi okuduğu İstanbul Erkek Lisesi fotoğraflarını panel dinleyicileriyle paylaştı. Murat Tabanlıoğlu sergiye eşlik etmek üzere 31 Ekim’de başlayacak atölye çalışmaları ve serginin tamamlayıcısı niteliğindeki Places of Memory kitabından da bahsetti. Ardından soru-yanıtlara geçilen panelde Tabanlıoğlu, Koolhaas’ın kavramsal çerçevesini nasıl yorumladığı sorusuna, “Bunu sergiyi gördükten sonra konuşmamız daha doğru olur, benim cevabını verebileceğim bir şey değil, görülmesi gerek.” yanıtını verdi.   

#Alper Derinboğaz #Hafıza Mekanları #14. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi #Venedik Mimarlık Bienali #İKSV #Türkiye Pavyonu #Murat Tabanlıoğlu


Sayfanın Başına Dön